ep gasolina gasolinera gasoil ipc precios consumo petroleo carburante

El preu mitjà del litre de gasolina i de gasoil ha experimentat un lleu abaratiment aquesta setmana, influenciat per la indefinició del mercat.

D'aquesta manera, el preu ha encadenat el seu quart descens consecutiu, amb el qual ha posat fre, de moment, a l'espiral alcista que el va portar a sumar dos mesos i mig de pujades. En concret, el litre de gasoil s'ha situat aquesta setmana als 1,221 euros, després de baixar un 0,16%, mantenint-se a nivells de desembre de 2014, segons dades del Butlletí Petrolier de la UE recollits per Europa Press.

Per la seva banda, el litre de gasolina ha baixat aquesta setmana un 0,07%, fins a situar-se als 1,318 euros, encara a nivells de fa tres anys. D'aquesta manera, els preus dels carburants es contenen a aquests nivells després de la tendència alcista en què van entrar des de finals del passat mes de març, esperonats per les tensions geopolítiques que van portar el petroli a una escalada imparable, fins a situar-lo per sobre dels 80 dòlars fa unes setmanes.

El preu del barril de petroli Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous per sobre dels 78 dòlars un dòlar més car que fa set dies, mentre que el barril de cru West Texas nord-americà s'intercanviava a més de 74 dòlars, dos dòlars per sobre del preu marcat fa una setmana.

L'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha pactat complir "el 100%" des del passat 1 de juliol l'acord subscrit al novembre de 2016 en què establia un límit a la seva producció de cru. Aquesta decisió suposarà a la pràctica un increment de l'oferta de cru al mercat de gairebé un milió de barrils, ja que l'ajust de producció del càrtel havia arribat a assolir el maig el 152% del que s'ha pactat.

Un nou factor podria influir en els preus dels carburants si prosperen els plans de l'Executiu. El Govern de Pedro Sánchez està estudiant emprendre canvis en matèria de fiscalitat mediambiental que podrien comportar una pujada del preu del gasoil, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri d'Hisenda. No obstant això, es tracta d'una mesura que està en estudi, sense que encara s'hagi pres una decisió definitiva al respecte.

MÉS BARATA A ESPANYA QUE A LA UE

La gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic de litre de combustible Euro-Super 95 se situa als 1,452 euros i 1,501 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa 1,349 euros a la mitjana de la UE i 1,353 euros a l’Eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

Noticias relacionadas

contador