ep archivo   un camarero limpia una mesa de la terraza de su cafeteria durante una jornada marcada
Iñaki Berasaluce - Europa Press - Archivo

El PMI serveis del conjunt de la zona de l'euro va caure al desembre fins als 53,1 punts, per sota dels 55,9 registrats al novembre i també lleugerament inferior respecte als 53,3 estimats pel consens del mercat, segons les dades d'IHS Markit. Això suposa al nivell més baix des d'abril. Tot això per l'augment de contagis de Covid-19 registrat durant l'últim mes del 2021 a causa de la nova variant òmicron.

També indiquen que la caiguda de noves comandes de clients estrangers ha suposat un llast per al sector, mentre que la demanda de serveis ha continuat a l'alça per vuitè mes consecutiu, encara que amb una expansió més lenta en comparació amb els mesos anteriors.

Tot i això, les empreses van continuar augmentant la seva força laboral, encara que a menor ritme, enmig d'una nova acumulació de comandes pendents de realització.

Les taxes d'inflació dels costos d'insums i dels preus cobrats es van atenuar respecte al novembre, encara que segueixen a nivells alts, sent-ne les segones més ràpidesque es van registrar.

Per països, a Alemanya ha caigut als 48,7 punts, per sota del llindar de 50 de no variació, des dels 52,7 de novembre; el de França ha retrocedit fins als 57, des dels 57,4 de fa un mes; i el d'Itàlia s'ha situat a 53 punts des dels 55,9.

"La propagació per la variant òmicron va tenir un impacte particularment profund al sector serveis, reflectint una renovada incertesa dels clients a causa de la nova soca del virus", indica Joe Hayes, d'IHS Markit. "La flexibilització de les restriccions dels viatges observada durant els últims mesos va generar nivells de turisme més grans, la qual cosa va oferir un suport addicional al sector serveis de la zona euro. No obstant això, va desaparèixer al desembre, ja que la demanda del exterior va disminuir per primera vegada des del maig passat", afegeix.

EL CREIXEMENT DE LA ZONA EURO S'ATENUA

D'altra banda, el PMI compost de l'activitat total de la zona de l'euro al desembre s'ha situat als 53,3 punts, per sota de les estimacions, que el situaven als 53,4, la qual cosa representa una dada també inferior a l'actualització anterior, que estava als 55,4.

Igual que passa al sector serveis, el conjunt de l'economia s'ha vist esquitxat per la ràpida expansió del coronavirus i de la seva nova variant al desembre, després d'una acceleració breu al novembre.

A nivell sectorial, les manufactures han superat l'activitat del sector terciari, malgrat no experimentar cap creixement important i haver-ne mantingut el ritme.

"L'expansió accelerada de l'activitat total que vam observar al novembre, lamentablement, va ser breu. Enmig d'un ressorgiment dels contagis per la Covid-19 a la zona euro, el creixement econòmic es va desaccelerar al desembre fins al nivell més feble des de març passat. A Alemanya, on les mesures per combatre la Covid-19 han estat més estrictes que en altres països de la zona euro estudiats, els nivells d'activitat econòmica es van estancar en general al desembre, però es va observar un creixement més lent a la resta dels països", comenta Hayes.

Noticias relacionadas

contador