ep economia- guindos reclama fomentar politicas fiscales para converger en la ue y sostener las
Eduardo Parra - Europa Press

La resposta del Govern espanyol a la crisi provocada per l'epidèmia de coronavirus, que inclou la mobilització de fins a 200.000 milions d'euros, el 20% del PIB espanyol, per pal·liar l'impacte econòmic i social de la pandèmia, "és el pla correcte", segons ha destacat el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, qui ha expressat la seva confiança que "tothom hi doni suport".

"Són molt importants els 100.000 milions d'euros en avals", ha destacat Guindos en una entrevista amb RNE, perquè el BCE ha donat "tota la liquiditat del món als bancs, però si aquests dubten de la solvència dels clients, aquesta liquiditat no val per a res", per la qual cosa el vicepresident del banc central ha assenyalat que aquest pla servirà de garantia i permetrà fer arribar la liquiditat del BCE. "Això està molt ben vist i molt ben plantejat", ha afirmat.

Així mateix, Guindos ha subratllat la importància de la resta de mesures anunciades pel Govern per facilitar la flexibilitat de la situació dels treballadors i de les empreses, per la qual cosa no ha dubtat a afirmar que "tot el que siguin ajudes als treballadors, ERTES, rebaixes de cotitzacions... van en la direcció correcta".

"El pla del Govern és el pla correcte, va en la direcció correcta i espero que tothom el secundi", ha postil·lat.

RESPOSTA PANEUROPEA

D'altra banda, el vicepresident del BCE ha lamentat que, mentre els governs nacionals han començat a adoptar mesures fiscals per "crear un pont" en a aquest període temporal d'alarma, "una altra cosa és des del punt de vista comunitari".

"Crec que seria important tenir una resposta paneuropea, comptar amb un instrument fiscal per a la zona euro hagués estat molt important", ha subratllat Guindos, qui no descarta encara possibilitats com el MEDE, el fons de rescat financer europeu, amb una capacitat de 410.000 milions d'euros. "Amb aquesta capacitat de foc aquí tenim un instrument interessant", ha assenyalat.

El vicepresident del BCE ha explicat que, en la seva opinió, la crisi actual no té correspondència amb la de 2008, ja que avui ens enfrontem a una pandèmia que afecta moltíssim a l'activitat econòmica, però la diferència és que esperem que sigui temporal. "Estem parlant de setmanes o mesos, no més enllà", ha expressat.

En aquest sentit, Guindos ha reiterat que el BCE "farà tot el que hagi de fer", encara que es tracta d'una crisi diferent a la que va desembocar en la gran recessió, ja que no té caràcter financer, sinó sanitari, per la qual cosa la institució el que pot fer és alleujar les tensions financeres que puguin produir-se, "però l'actuació fonamental és dels governs".

D'aquesta manera, l'exministre espanyol ha recordat que el BCE comprarà 120.000 milions de deute més del que estava comprant i ha subratllat que l'entitat vetlla perquè als mercats no hi hagi situacions de fragmentació amb les primes de risc, advertint que el BCE "actuarà amb contundència sobre aquest tema".

Així mateix, Guindos ha restat importància a una potencial baixada dels tipus d'interès en defensar que el fonamental és actuar amb mesures de liquiditat i amb la compra de bons. "Això és molt mes poderós que tocar el tipus", ha afirmat, expressant la seva confiança que la tranquil·litat tornarà als mercats i l'activitat repuntarà amb força una vegada controlada l'epidèmia, com està succeint a la Xina.

Noticias relacionadas

contador