economia espana portada

L'economia espanyola ha moderat el seu avanç durant el segon trimestre de l'any. Així ho revelen les dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que situen l'avanç del producte interior brut (PIB) entre abril i juny al 0,6%, una dècima menys que la dada registrada durant els primers tres mesos de 2018.

El PIB també ha retallat tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,7%, durant el segon trimestre, que és el primer, després de dotze trimestres consecutius, durant el qual el PIB anual creix per sota del 3%. No obstant això, cal destacar que amb el repunt interanual registrat durant el període l'economia espanyola acumula ja 18 trimestres consecutius de taxes interanuals positives. D'altra banda, amb l'avanç trimestral del 0,6% són ja 19 els trimestres consecutius d'alces registrats.

Així mateix, la contribució de la demanda nacional al creixement interanual del PIB va ser de 2,9 punts en el segon trimestre, una dècima superior a la del primer trimestre, mentre que la demanda exterior va presentar una aportació de -0,2 punts, quatre dècimes inferior a la del trimestre passat. El deflactor implícit del PIB va augmentar un 0,7% respecte al mateix trimestre de l'any anterior, sis dècimes menys que en el trimestre anterior.

Per la seva banda, l'ocupació de l'economia, en termes de llocs de feina equivalents a temps complet, va registrar una variació del 0,8% respecte al trimestre anterior, tres dècimes superior a la registrada durant el primer trimestre. En termes interanuals, l'ocupació va augmentar a un ritme del 2,5%, una dècima menys que en el primer trimestre, el que suposa un increment de 448.000 llocs de feina equivalents a temps complet en un any.

Segons l'INE, la variació interanual del cost laboral unitari es va situar en el segon trimestre al 0,6%. Les dades publicades per Estadística són encara provisionals i es coneixeran a nivell desagregat el proper 28 de setembre.

Noticias relacionadas

contador