• La inflació va repuntar fins al 2,5%
estatua libertad new york

El Producte Interior Brut (PIB) dels Estats Units va créixer un 2,3% al primer trimestre del 2018 gràcies a la contribució positiva de la inversió, la inflació, el volum d'exportacions i l'increment de la despesa pública tant federal com local. En canvi, les importacions, que tiren negativament de la dada de creixement, van augmentar el seu volum durant els tres primers mesos de l'any. El resultat es troba sis dècimes per sota de la dada de tancament del passat exercici, segons ha publicat l'Oficina d'Anàlisi Econòmica (BEA) dels EUA aquest divendres.

El resultat empitjora les dades de creixement dels últims trimestres, però registra un rendiment millor del que s'esperava, per sobre del 2% que marcava el consens. La despesa en consum, principal motor de l'economia nord-americana, va augmentar un 1,1% després del 4% del quart trimestre, el més alt dels últims tres anys. Per la seva banda, la inversió en infraestructures va doblar les seves xifres (+12,3%), mentre que la despesa en equip va arribar al 6,1%. La despesa del mercat immobiliari es va mantenir estable.

El valor dels inventaris va créixer fins als 33.100 milions de dòlars des de l'anterior dada de 15.600 milions de dòlars, amb les exportacions que augmenten un 4,8% i les importacions, un 2,6%, cosa que va generar a l'economia nord-americana un menor dèficit comercial.

La inflació, mesurada a través de l'índex Despesa de Consum Personal (PCE per les seves sigles en anglès), ha repuntat fins al 2,5% a la major velocitat registrada des de 2011.

L'economia nord-americana mostra de nou signes d'acceleració després de l'hivern, gràcies a un cada vegada més estret mercat laboral, amb un consegüent augment dels sous i una major inversió empresarial. A més, les retallades fiscals de Trump continuaran per escalfar el desenvolupament de EUA. Una situació que podria empènyer la Reserva Federal a pujar els tipus d'interès fins a dues vegades més durant el present exercici, seguint el guió que va avançar al març.

Noticias relacionadas

contador