inflacion cuello botella china portada
© Alberto Sánchez

El PIB del primer trimestre de la Xina va créixer més ràpid del previst malgrat l'impacte dels tancaments provocats per la Covid en algunes parts del país al març, segons les dades publicades per l'Oficina Nacional d'Estadística aquest dilluns.

El PIB del primer trimestre va augmentar un 4,8% respecte a fa un any i va superar les expectatives d'un increment del 4,4%.

La inversió en actius fixos del primer trimestre va créixer un 9,3% respecte a l'any anterior i va superar les estimacions de creixement del 8,5%. La inversió al sector manufacturer va augmentar un 15,6% al primer trimestre respecte a l'any anterior, i les infraestructures van registrar una pujada del 8,5% durant el mateix període.

La producció industrial del març va augmentar un 5% i va superar les previsions de creixement del 4,5%.

Tot i això, les vendes al detall van caure un 3,5% al ​​març, més del previst respecte a l'any anterior. Els analistes anticipaven un descens de l'1,6%.

A partir del març, el país ha lluitat per contenir el seu pitjor brot de Covid des de la fase inicial de la pandèmia el 2020. Aleshores, els tancaments a més de la meitat de la Xina van provocar una contracció del 6,8% en el creixement del primer trimestre respecte a l'any anterior.

"Hem de ser conscients que, amb un entorn nacional i internacional cada cop més complicat i incert, el desenvolupament econòmic s'enfronta a importants dificultats i desafiaments", ha dit l'oficina en un comunicat.

"MÉS DOLOR AL SEGON TRIMESTRE"

El creixement del PIB de la Xina al segon trimestre es debilitarà a mesura que el bloqueig del país, a causa de la seva onada actual de Covid-19, esmorteeixi l'activitat econòmica, segons l'economista en cap d'ING per a la Xina, Iris Pang.

"El creixement del PIB de la Xina al primer trimestre del 2022 va ser moderat, però el dolor serà més gran el segon trimestre", assenyala Pang, que afegeix que, encara que Pequín ha ofert suport polític, potser no és suficient per compensar el dany dels tancaments. "Els impactes addicionals dels tancaments són imminents, no només perquè hi ha hagut un retard en el lliurament de les necessitats diàries, sinó també perquè afegeixen incertesa als serveis i a les operacions de les fàbriques que ja han impactat al mercat laboral", afirma Pang.

Noticias relacionadas

contador