ep ciudadanos pasean por paris
Henri Szwarc

El producte interior brut (PIB) de França podria registrar una contracció rècord del 20% durant el segon trimestre respecte als tres mesos anteriors, quan l'economia francesa va sofrir una caiguda del 5,8%, la més important entre els països de l'eurozona, segons ha advertit l'Institut Nacional d'Estadístiques de França (Insee).

"Assumint que al juny l'economia francesa redueix un terç de la bretxa que encara la separa del nivell anterior a la crisi, en termes trimestrals el PIB podria baixar al voltant d'un 20% al segon trimestre", va assenyalar l'institut estadístic, afirmant que es tracta de "una xifra vertiginosa, però en línia amb el que ha succeït aquests últims mesos a tot el món".

De fet, fins i tot si l'economia francesa, la segona més important de la zona euro, fos capaç de retornar a la normalitat el mes de juliol, l'Insee anticipa que el PIB registrarà una caiguda del 8% al 2020 i afegeix que "un retorn tan ràpid a la normalitat no sembla realista".

D'aquesta manera, l'Insee assumeix que "l'impacte general de la crisi sanitària al 2020 serà superior a aquesta xifra, perquè la recuperació econòmica, a França i a tot el món, continuarà sent gradual en el millor dels casos durant la segona meitat de l'any".

Segons les estimacions de l'institut estadístic, l'activitat econòmica a França ofereix signes d'una prudent recuperació a la majoria dels sectors, per la qual cosa en l'actualitat la pèrdua d'activitat vinculada a la crisi sanitària seria "només" de l'ordre del 21%, respecte al 33% estimat a principis de maig.

"En altres paraules, l'economia francesa operaria a vora quatre cinquenes parts del seu nivell anterior a la crisi, en comparació amb només dos terços durant la reclusió", va indicar.

França va confirmar la seva entrada en recessió tècnica durant el primer trimestre de 2020 amb una caiguda rècord del PIB del 5,8%, després de la caiguda del 0,1% de l'activitat a l'últim trimestre de 2019, a conseqüència de l'impacte de la Gran Reclusió per la pandèmia de Covid-19.

D'aquesta manera, la contracció del PIB francès entre gener i març va superar la gravetat de la caiguda registrada al primer primer trimestre de 2009, el pitjor de la Gran Recessió, quan l'activitat va retrocedir un 1,6%, i fins i tot va superar la deterioració del PIB del 5,3% del segon trimestre de1968, durant les protestes del conegut 'maig francès'.

Noticias relacionadas

contador