olaf scholz 20220812200018

El Producte Interior Brut (PIB) alemany va augmentar un 0,1% durant el segon trimestre del 2022 (enfront del 0% estimat) en comparació amb el primer trimestre, segons la segona estimació publicada per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). Això suposa que l'economia d'Alemanya ha arribat al nivell del quart trimestre del 2019, anterior a la crisi de la Covid.

Segons Destatis, el desenvolupament va ser una mica més positiu que el comunicat a l'informe del 29 de juliol. "Malgrat les difícils condicions econòmiques mundials, l'economia alemanya es va mantenir ferma durant els dos primers trimestres del 2022", assenyala Georg Thiel, president de l'Oficina Federal d'Estadística. Durant el primer trimestre del 2022, l'economia alemanya va créixer un 0,8%.

En comparació amb l'any anterior, el PIB ajustat per preus interanual durant el segon trimestre del 2022 va ser un 1,8% superior al del segon trimestre del 2021 (1,5% estimat). El creixement del PIB ajustat per preus i calendari durant el segon trimestre va ser de l'1,7% interanual (1,4% previst).

L'economia es va veure sostinguda principalment per la despesa del consum privat i governamental. Tot i els forts augments de preus i la crisi energètica, els consumidors van aprofitar l'aixecament de gairebé totes les restriccions del coronavirus durant el segon trimestre del 2022, per exemple, per viatjar més i tornar a sortir. En conjunt, la despesa dels consumidors privats va ser un 0,8% superior a la del primer trimestre (ajustada per efectes de preus, estacionals i de calendari).

L'Estat va augmentar la despesa de consum en un 2,3%. Mentres que les inversions en equipament –és a dir, sobretot en màquines, aparells i vehicles– també van augmentar respecte al trimestre anterior després de l'ajust de preu, estacionalitat i calendari (+1,1%), mentre que la inversió en construcció va caure significativament en números vermells després de l'inusual hivern bo i suau (-3,4%).

El comerç amb països estrangers va augmentar en general. Encara que es van exportar significativament menys béns a Rússia durant el segon trimestre del 2022 que a principis d'any a causa de l'impacte de la guerra a Ucraïna, les empreses van reportar exportacions estables en general: malgrat les cadenes de subministrament interrompudes a tot el món, la xifra ajustada va ser un 0,3% més de béns i serveis exportats que durant el primer trimestre del 2022. No obstant això, les importacions van créixer amb més força intertrimestral, amb un +1,6%.

"A l'economia alemanya li va anar una mica millor el segon trimestre del previst inicialment, però tot i així va créixer menys entre les quatre principals economies de la zona euro", destaquen els analistes de Pantheon Macroeconomics. De cara al futur, creuen que el PIB alemany "caurà durant aquest trimestre, i també durant el següent, de manera que patirà una recessió tècnica superficial a finals d'any". "En total, seguim esperant una caiguda del 0,5% al ​​PIB durant aquest trimestre, seguida d'una caiguda del 0,4% durant el quart trimestre, de manera que l'economia creixerà una mica més de l'1,5% aquest any en general", preveuen.

Asseguren que les enquestes i les dades suggereixen que la indústria "està a punt de derrapar, i això és abans que s'apliqui qualsevol racionament d'energia real. Dubtem que el país eviti el racionament, ja que els fluxos de gas russos disminueixen encara més: "creiem que els fluxos arribaran a zero abans de final d'any”.

"Mentrestant, la demanda reprimida de serveis s'està esvaint, a mesura que augmenta la pressió sobre els ingressos reals. Creiem que la retallada de les tarifes ferroviàries i l'IVA ajudarà, però no evitarà una caiguda en la despesa dels consumidors", diuen.

Noticias relacionadas

contador