• May ha demanat "unitat" a la Cambra dels comuns com a gest de cara a les negociacions del 'Brexit'
Westminster, London, politics, government, Big Ben

La primera ministra britànica, Theresa May, ha trobat el respatller del Parlament a la seva decisió d'avançar les eleccions i convocar-les el proper 8 de juny. Durant la votació que ha tingut lloc aquest dimecres a la Cambra dels Comuns, un total de 522 parlamentaris han recolzat l'avançament electoral, enfront de 13 que ho han rebutjat.

La primera ministra britànica ha promès als seus "lluitar per cada vot" durant els propers 49 dies de de campanya

D'aquesta forma, la líder conservadora ha aconseguit la majoria de dos terços necessària per poder convocar la nova cita a les urnes, que es produirà abans que es compleixi un any de la victòria del 'Brexit' durant el referèndum que es va celebrar al Regne Unit el 23 de juny de 2016. Precisament, fa unes setmanes la pròpia May va activar l'article 50 del Tractat de Lisboa per iniciar el procés de desconnexió amb la Unió Europea (UE), i ara, per justificar l'avançament electoral, ha assenyalat que els britànics han de decidir qui ha de comandar tot el procés.

Aquest dimarts, durant una compareixença pública enfront de la seva residència del número 10 de Downing Street, May va parlar de la necessitat d'avançar els comicis, prevists per 2020, per "reforçar" la posició del Govern britànic durant les negociacions del 'Brexit' i amb l'objectiu de garantir "un futur fort per al país". Aquest dimecres, durant el debat previ a la votació al Parlament, la primera ministra ha promès als seus "lluitar per cada vot" durant els propers 49 dies de campanya que queden per davant, encara que s'ha negat a participar en debats televisius amb els líders d'altres forces polítiques, segons recull El Mundo.

May ha decidit l'avançament electoral en un moment quan els sondejos donen 20 punts d'avantatge al Partit Conservador enfront del Partit Laborista de Jeremy Corbyn. Precisament, el líder de l'oposició ha recordat que May havia descartat repetidament la celebració d'eleccions anticipades després del referèndum del 'Brexit' al juny de 2016 i insistia que la següent cita amb les urnes seria el 2020. "Com pot qualsevol votant confiar en el que diu la primera ministra?", ha preguntat al Parlament. No obstant això, finalment la proposta de la primera ministra, que ha demanat unitat a la Cambra, ha tirat endavant.

ARRASARÀ MAY A LES ELECCIONS?

A l'últim sondeig donat a conèixer sobre la intenció de vot dels britànics, elaborat per YouGov, quedava clar que si hi hagués eleccions ara mateix al Regne Unit, els conservadors guanyarien amb un ampli avantatge de 21 punts sobre el segon partit, els Laboristes. En concret, l'enquesta apuntava que el 44% dels britànics té intenció de votar els conservadors durant les properes eleccions, un 2% més que els que van dir que ho farien a l'última enquesta realitzada per aquesta empresa.

Per la seva banda, un 23% dels enquestats van assegurar que votarien el partit Laborista, dos punts menys que al sondeig anterior. Tenint en compte aquestes dades, la formació que lidera Jeremy Corbyn necessita donar un gir radical per guanyar-se la confiança dels britànics si vol guanyar les eleccions del proper 8 de juny, sobretot perquè la intenció de vot dels de Corbyn és la més baixa registrada per YouGov des de 2009. A més, cal recordar que fa uns dies un estudi publicat per ComRes també donava un avantatge del 21% als conservadors.

Els Demòcrates Liberals collirien un 12% dels vots, un punt més que a l'enquesta anterior de YouGov, mentre que UUKIP es faria amb el 10% dels suports, un punt menys. Un altre 10% dels enquestats va dir que votaria altres partits. Però abans de les eleccions del 8 de juny hi haurà una altra prova de foc: el proper 4 de maig se celebren eleccions municipals per tot el país, que serviran de termòmetre per anticipar el que podria ocórrer un mes després.

Noticias relacionadas

contador