• El barril Brent espera la reunió del càrtel entre els 45 i 50 dòlars
  • Els experts creuen que és molt difícil que el cru surti de l'interval de 40-55 dòlars
yacimiento petroleo mexico

El petroli porta ja molts mesos movent-se al ritme de les especulacions recurrents sobre el que farà o no farà l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). La proximitat de la propera reunió de l'organisme, que se celebra el 30 de novembre i que ha de ratificar la retallada de producció acordada el passat 28 de setembre, porta amb si nous rumors i amb ells tornen els rebots puntuals però, sobretot, continua la volatilitat en el preu de l''or negre'.

El cru va pujar un 4% aquest dimarts enmig d'especulacions sobre la possibilitat que l'OPEP arribi finalment a un acord per retallar la producció a un interval comprès entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris, tal com es va acordar a finals d'estiu en una trobada informal en el marc del XV Fòrum Internacional d'Energia. No obstant això, des de llavors, els països productors han augmentat la producció fins a aconseguir xifres rècord al setembre amb 33,394 milions de barrils diaris, segons l'informe mensual que va publicar el càrtel a principis d'octubre.

Si finalment els països arriben a un acord, cal preguntar-se si interessa comprar petroli o companyies vinculades amb el sector davant la possibilitat que es vegin els preus disparats com va ocórrer després de la reunió de setembre. Els experts no ho veuen gens clar, entre altres coses, perquè dubten que els països exportadors realment compleixin el que finalment acordin. "No creiem que els membres de l'OPEP els respectin (els acords)", assenyalen els experts de Link Securities.

Aquest és un dels motius que porten a aquests analistes a recomanar "ser prudents" a l'hora de "prendre fortes posicions en el sector". Hi hauria altres dues raons per les quals no convé 'llançar les campanes al vol' encara que finalment l'OPEP ratifiqui l'acord de retallar la producció. El primer, diuen des de Link, que les retallades no van a aconseguir els nivells necessaris per tancar la bretxa existent entre oferta i demanda. El segon, que el Govern de Donald Trump sembla disposat a potenciar la producció nord-americana de cru, tenint com a objectiu aconseguir l'autoabastiment. "Això posarà més petroli al mercat en un moment en el qual el creixement de la demanda és limitat", adverteixen des de Link Securities.

Pese a lo anunciado en septiembre, los países de la OPEP cada vez bombean más crudo, de ahí las dudas del mercado con respecto al acuerdo final

L'INTERVAL EN EL QUAL 'TOCA TREBALLAR'

El petroli Brent porta pràcticament tot l'any cotitzant dins de l'interval de 40-55 dòlars mentre que la referència West Texas fa el propi pràcticament en el mateix interval (40-52). Sembla que les 'les regles del joc' s'han fixat en aquests nivells i que, ara com ara, es respectaran. "Al moment que el cru aconsegueix nivells de 50 comencen a funcionar pous de fracking que s'havien parat, amb la qual cosa creix l'oferta i la pressió a la baixa", explica Luis Lorenzo, expert de Dif Broker. I, al revés, quan el petroli cau a nivells de 40 dòlars "l'OPEP treu tota la seva artilleria propagandística per intentar impulsar els preus a l'alça", apunten des de Link.

Los precios de tres dígitos vistos hasta 2014 seguirán lejos durante una larga temporada

La ruptura d'aquest rang per a dalt és, per tant, molt complicada i molt més tornar a nivells de 100 dòlars barril que no es veuen des de fa ja més de dos anys (octubre de 2014). "És molt difícil veure aquests rallies del cru per sobre de 100. A mitjan octubre es van veure nivells de 52 (màxims de l'any en el Brent) i després, amb prou feines dues setmanes després, es va anar a 42", afegeix Lorenzo.

La idea d'entrar en el petroli atenent a la possibilitat que pugi per un acord de l'OPEP a la fi de mes no seria, per tant, la més encertada si es tenen en compte tots aquests elements. Això sí, dins dels rangs esmentats, sí interessa entrar. "Entrar en caigudes en nivells de 35-40", recomana Lorenzo, i afegeix: "Si no volem entrar directament en el cru, perquè és molt volàtil, tenim els actius indirectes com Repsol, Galp, Total. Per aquí és per on aniria l'estratègia perquè, apostar al fet que això es vagi a 70, no ho creo".

PER ALS PROPERS SIS MESOS...

Daniel Pingarrón, expert de IG Markets, creu que el cru seguirà en aquest interval de 45-55 dòlars en els propers sis mesos perquè, "encara que s'arribi a un acord, això no portarà al petroli a superar aquests nivells". Per això, també aconsella operar tenint en compte aquestes referències. "Si cau per sota de 45-42 dòlars, si s'acosta als 40, en aquests preus sí que pot ser interessant comprar petroli o empreses amb exposició. Si s'acosta a 60, em sortiria", aconsella.

Per Pingarrón, les pujades vistes aquest dimarts en el preu del cru van ser un simple rebot i recorda que el petroli porta una tendència a la baixa clara. Des del 19 d'octubre, el Brent ha perdut un 17% fins als mínims que va tocar el 14 de novembre a causa de, exposa Pingarrón, a tres motius. El primer, els dubtes sobre la possibilitat que l'OPEP arribi a un acord; el segon, que la producció del cru en el mes d'octubre ha arribat a màxims històrics; i el tercer, que el dòlar s'ha revaloritzat molt amb el triomf de Trump, "i al petroli, que cotitza en dòlars, no li convé que pugi".

El que sí sembla clar és que la 'realitat' del petroli sembla que ha canviat. Els preus de tres dígits registrats primer el 2008 i després entre 2011 i 2014 no sembla que hagin de tornar aviat entre altres coses perquè els acords que hi havia abans entre els països productors eren més ferris i causaven un major impacte. "Abans, quan acordaven alguna cosa, de debò hi havia una rebaixa. Ara, de cara a l'opinió pública acorden, però després les dades mostren que els inventaris s'han incrementat", apunta Luis Lorenzo, escèptic sobre l'eficàcia actual de l'OPEP: "Últimament, surt una reunió de l'OPEP bé de cada cinc. Cada país va al que necessita i ara no van a reduir producció perquè necessiten diners. Això no tornarà a ser com abans i cada vegada s'anirà semblant més al que veiem ara".

contador