• El nivell de venda de bonus del govern ha arribat a la seva pitjor xifra en tres anys
shinzo abe

El gabinet del primer ministre japonès, Shinzo Abe ha aprovat el desemborsament de 13,5 bilions de iens (132.000 milions de dòlars) en mesures fiscals com a part dels esforços per rellançar la seva economia. Aquests diners tindran com a fi els pagaments en efectiu a persones de baixos ingressos i cobrir despeses en infraestructures.

El paquet inclou 7,5 bilions de iens com a part de la despesa governamental nacional i local, i destina 6 bilions al seu Programa d'Inversió i Préstec Fiscal, que no està inclòs als pressupostos generals. Aquesta mesura forma part d'un renovat esforç per part del govern de coordinar la seva política amb la del Banc de Japó, la política del qual ha augmentat considerablement les preocupacions ja que ha provocat el pitjor nivell de venda de bons del govern en tres anys.

Llegiu també: Tancament d'Àsia: la retallada de tipus a Austràlia no aconsegueix animar les borses

Abe va ordenar al seu govern el passat mes de juliol elaborar un pla d'estímuls. L'objectiu és reactivar una economia castigada per la feblesa del consum, malgrat tres anys del seu pla "Abenomics", consistent en una política monetària extremadament expansiva, augment de la despesa i promeses de reformes estructurals.

Aquest paquet ve dies després que el Banc de Japó reafirmés la seva política monetària i anunciés un pla per revisar el seu programa d'estímuls monetaris al setembre, la qual cosa ha mantingut vives les expectatives d'un possible "helicòpter monetari" (impressió de diners per pagar el deute públic).

Aquesta revisió ha espantat als inversors, que no estan segurs de quin és el futur de la política del BOJ. El preu dels futurs dels bons japonesos a 10 anys va caure un 0,91% el dimarts, fins als 151,33, després d'haver perdut un 2,47% en les tres últimes sessions, la seva major caiguda des de maig de 2013, segons dades de Reuters.

"No només estimular la demanda privada, sinó busquem un creixement econòmic sostenible liderat per la demanda privada i garantir la creació d'una societat en la qual tots puguin exercir papers actius", va defensar Abe a la presentació del nou programa d'estímuls, segons declaracions recollides per l'agència japonesa Kyodo.

Llegiu també: Se li ha acabat el combustible al Japó? El BoJ decideix mantenir tipus i no augmenta la compra de bons

Aquest nou programa d'estímul serà remès el proper mes de setembre per a la seva votació en una sessió extraordinària del Parlament, on també es deliberarà sobre la proposta de l'Executiu per retardar a l'octubre de 2019 la pujada de l'IVA, prevista per a l'abril de 2017.

La decisió del Govern se suma així a l'anunci la setmana passada del Banc de Japó de l'ampliació de les seves mesures d'estímul quantitatiu, incloent un augment de les seves compres de ETFs (Fons negociables al mercat), des d'un ritme anual de 3,3 bilions de iens (28.656 milions d'euros) a 6 bilions de iens (52.102 milions d'euros).

Així com un increment de la grandària del seu programa de préstecs per a suport al creixement en dòlars nord-americans des dels 12.000 milions de dòlars (10.818 milions d'euros) fins als 24.000 milions de dòlars (21.636 milions d'euros).

contador