• Els taxistes titllen d'"insuficients" les mesures de Foment i amenacen amb noves mobilitzacions si no hi ha una solució
ep taxi taxis 20171120080604
EUROPA PRESS

La vaga dels taxistes d'aquest dimecres ha paralitzat les grans ciutats, sobretot a primera hora, i especialment Madrid des del migdia, davant de la manifestació convocada pel col·lectiu entre Atocha i la Plaça de Neptú, que es troba al costat del Congrés dels Diputats. El sector protesta contra les empreses de lloguer de vehicles amb conductor (VTC), i reclama al Govern més mesures de control per tallar la desigualtat de condicions amb les quals operen uns i altres. El Ministeri de Foment ja ha dit que està ultimant una nova normativa per donar resposta a aquesta situació, però just avui ha reconegut que malgrat que s'ho havia anunciat no estarà en marxa fins l'any que ve.

L'anunci del retard de la posada en marxa pot ser l'espurna que encengui la flama d'una mobilització més gran del sector del taxi

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, ho ha reconegut en declaracions als mitjans des del propi Ministeri de Foment. Segons ha dit, el Reial Decret que ha elaborat el Govern per respondre a algunes de les reclamacions dels taxistes sobre les llicències VTC i tractar de millorar les condicions de prestació de servei no estarà aprovat fins a "principis de 2018". Es tracta d'una normativa de tramitació llarga, ja que requereix informació pública i el dictamen del Consell d'Estat, per la qual cosa Foment no podrà portar-la al Consell de Ministres per a la seva aprovació fins haver donat tots aquests passos.

Al principi la intenció del Govern era tenir a punt la nova bateria de mesures per a finals d'aquest any, però sembla que serà impossible. I això pot suscitar noves protestes per part dels taxistes, que ja han dit que les mesures anunciades fins ara per Foment els semblen "insuficients". L'anunci del retard de la posada en marxa pot ser l'espurna que encengui la flama d'una mobilització més gran del sector, que aquest dimarts ja anunciava la seva intenció de convocar noves vagues i manifestacions si no veia "voluntat política" per part de l'Executiu per aconseguir una solució.

Està per veure com es pren el taxi aquesta notícia, coneguda precisament el dia en què els 70.000 conductors del sector que hi ha a Espanya estan cridats a una vaga de 24 hores. Centenars d'ells es troben a Madrid, a la manifestació que ha arrencat al costat de l'estació d'Atocha i que va a concloure a les portes del Congrés dels Diputats.

Els taxistes reclamen a l'Administració que actuï, i diuen que l'únic que han fet fins ara és "abandonar els taxistes a una mena d'expropiació dels seus negocis per lliurar-los a les plataformes multinacionals", en referència a empreses com Uber i Cabify. Demanen que aquestes empreses compleixin amb la llei i que s'emprenguin mesures per evitar els mals que provocarà la massiva concessió de llicències VTC per part de la Justícia. Segons els taxistes, a les ja atorgades poden sumar-s’hi entre 10.000 i 11.000 més per les reclamacions que encara estan per resoldre als tribunals.

LES MESURES DEL GOVERN

Foment ha explicat que l'objectiu del Reial Decret que preveu aprovar a principis de l'any que ve és millorar la situació actual. Reconeix que la ràtio fixat per llei d'1 cotxe VTC per cada 30 taxis es sobrepassa àmpliament en moltes ciutats d'Espanya, però també es treu responsabilitats de sobre assenyalant que el Govern ha fet tot el que podia fer al respecte, legislant fins on arriben les seves competències (ha deixat clar que no pot actuar enfront de les autoritzacions que s'estan atorgant per via judicial), i que a última instància el tema de la concessió de llicències tant de taxi com de cotxes de lloguer amb conductor correspon a CCAA i ajuntaments.

No obstant això, davant les queixes i preocupacions expressades pel sector del taxi, el Ministeri de Foment ha decidit donar nous passos a fi de garantir una "convivència ordenada i equilibrada" entre els taxistes i les empreses amb vehicles VTC. En concret, ha previst quatre mesures que, diu, són "tot el que es pot fer" per no anar contra les normes de competència. Això sí, davant les crítiques abocades pel taxi, el departament que dirigeix ​​Íñigo de la Serna assegura que segueix disposat a "atendre qualsevol proposta" sobre l'ordenació d'aquests serveis que es posi sobre la taula, sempre que estigui dins de l'àmbit d’acció del Govern i que no suposi contravenir altres normes.

Aquestes són les propostes de Foment per regular el negoci de les VTC:

1. S’impediran les pràctiques especulatives

Algunes empreses poden pensar en sol·licitar llicències VTC per "lucrar-se amb la seva immediata revenda". El Govern va prohibir la transmissió d'aquestes llicències fins passats dos anys des del seu atorgament, encara que no ha aclarit si aquesta mesura serà d'aplicació cada vegada que una llicència canviï de mà o únicament i exclusiva després del seu atorgament per part de les administracions competents.

En aquest sentit, Foment assenyala que podria donar-se el cas que alguna empresa sol·licités aquestes llicències i després no posés en marxa el servei. En aquest cas, l'Executiu informarà a la CCAA i ajuntaments perquè facin la inspecció pertinent, si ho creuen necessari, i determinin si l'ús d'aquesta llicència és o no correcte per decidir si es retira o no. Però des del departament de De la Serna insisteixen que això correspon als que atorguen les llicències, i no al Govern central.

2. Es crearà un registre estatal dels serveis VTC

Qualsevol empresa que tingui llicències VTC (n’ha de tenir un mínim de set per poder operar) haurà d'inscriure en un registre, en què hauran de donar compte del nombre de vehicles que tenen en circulació i de les dades de contractació d’aquests vehicles. Amb això es pretenen dues coses. Primer, garantir que es compleix amb el requisit de contractació prèvia amb el qual han d'operar les VTC, evitant així que aquests cotxes captin viatgers circulant pels carrers de la ciutat o estant estacionats en llocs d'especial concentració de clientela, com ports, aeroports o estacions ferroviàries. Els taxistes asseguren que actualment els vehicles amb llicència VTC actuaven com taxis, i demanaven que es regulés.

I segon, amb això també hi haurà més control sobre l'anomenada 'norma de habitualitat'. Per llei, els cotxes VTC han de prestar trimestralment un 80% del servei a la CA que li va atorgar l'autorització, podent realitzar l'altre 20% restant fora del territori.

3. Es reforçarà el compliment de les normes que regulen les VTC

El Govern vol exercir un major control per garantir el compliment dels requisits de circulació dels vehicles amb llicències VTC. Amb això, es vol impedir que tots aquells que han aconseguit la llicència mitjançant sentència judicial, i no mitjançant la corresponent tramitació administrativa, creguin que no és necessari el compliment de les normatives que regeixen aquest servei, i que són iguals per a totes les empreses de lloguer de vehicles amb conductor sense excepció.

4. S'incrementarà el control dels serveis VTC per evitar intrusisme

Finalment, el Govern proposa augmentar la lluita contra el frau i l'intrusisme a la prestació d'aquest tipus de serveis. Es controlarà encara més el compliment de requisits per exercir l'activitat, posant especial interès en tots aquells operadors que hagin aconseguit les llicències a través dels tribunals, tot això per aconseguir un "equilibri ordenat" entre l'activitat dels dos sectors, el del taxi i el de les VTC.

contador