ep jornadamovilidad sosteniblemadrid 20181115104602
Eduardo Parra - Europa Press

El Govern no preveu allargar la vida útil de cap de les centrals nuclears a Espanya més enllà dels quaranta anys, de manera que s'obligarà el tancament de tot el parc abans de l'horitzó de 2030, segons ha indicat el secretari d'Estat d'Energia, José Domínguez.

En declaracions a la premsa, Domínguez ha indicat que en la decisió de tancament del parc nuclear "prevaldrà que van ser dissenyades per quaranta anys", de manera que, encara que es podria prorrogar la seva vida útil, no és una cosa que contempli l'actual Govern. "El que sí que contemplem és un procés de tancament escalonat", ha afegit.

"Tenen una data de disseny de quaranta anys, però això cal fer-ho compatible amb un tancament ordenat i amb les capacitats que tenim a Espanya... cal fer-ho de la mà del CSN, d'acord amb les companyies", ha explicat.

Dins del parc nuclear espanyol, un dels reactors d'Almaraz compleix els 40 anys de vida útil el 2021, i aquest procés de tancament escalonat s'allargaria així fins al 2028 per als set reactors existents a Espanya, quan arriba també aquest termini de 40 anys la central de Trillo (Guadalajara).

"Ens portarà probablement més enllà de 2030, però no arribarem el 2040. Abans del 2030 haurem tancat", ha afirmat el secretari d'Estat d'Energia, que ha subratllat que hi haurà un procés de negociació amb els diferents actors perquè "sigui compatible amb un tancament ordenat i amb les capacitats que té Espanya", així com una fase de desmantellament que haurà de marcar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Domínguez ha destacat que tancar el parc nuclear és "una decisió social", encara que ha assenyalat que cal fer-ho "d'una manera segura i ordenada". "I això porta lustres", ha afegit sobre aquesta qüestió.

TAMBÉ TANCARAN LES CENTRALS DE CARBÓ

Sobre el carbó, també ha confirmat que nou de les catorze centrals tèrmiques que hi ha a Espanya tancaran el juny de 2020, després de no haver fet les inversions requerides per la normativa europea en desnitrificació i desulfurització per poder continuar amb la seva activitat, i preveu que les cinc restants no allarguin la seva activitat més enllà de 2030.

"El que nosaltres creiem que ocorrerà, però no ho estem imposant, és que tancaran entre 2020 i 2030 totes. El 2030 no hi haurà cap central de carbó, però el meu vaticini és que tancaran bastant abans d'una manera natural i no perquè les tanquem", ha subratllat.

En concret, les cinc centrals que el Govern preveu que s'allarguin la seva vida més enllà de 2020 són les d'As Pontes (La Corunya) i Litoral (Almeria), ambdues propietat d'Endesa; Los Barrios (Cadis) -de Viesgo-, i Aboño i Soto de Ribera, les dues a Astúries i propietat d'EDP Espanya.

Durant la seva participació en la XX Trobada Sector Gasista organitzat per Expansión, Domínguez també ha advertit que el sector gasista s'haurà reinventar si vol anar més enllà de la primera fase de la transició energètica. "El sector gasista està per donar-hi un cop de mà inicial, però no es pot quedar aquí", ha afirmat.

Així, ha considerat que el gas va jugar un paper important durant els primers anys d'aquesta transició com a suport a les renovables després de la desaparició del carbó, però ha subratllat que "si vol després seguir acompanyant ha de ser diferent, basat en gas renovable, en hidrogen". "Un sector gasista zero emissions i diferent al que tenim avui", ha afegit sobre aquesta qüestió.

D'aquesta manera, ha assenyalat que el gas haurà de jugar "un paper important" en sectors com el transport pesat de mercaderies o en el transport marítim. "Son davant d'un repte molt interessant i en aquest sentit hem d’evolucionar des d'un sistema i un sector basat en els grans volums de gestió d'una cosa que sabíem fer, cap a un sector que manegi menys volum, alguna cosa diferent, amb molta més ciència i gestió del que ha estat fent fins ara", ha dit.

Noticias relacionadas

contador