ep el ministro de inclusion seguridad social y migraciones jose luis escriva ofrece una rueda de
Alberto Ortega - Europa Press

El Govern ha plantejat als agents socials apujar les cotitzacions que paguen els treballadors i les empreses a la Seguretat Social per omplir la denominada 'guardiola de les pensions'.

El ministre d´Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va ser l´encarregat de comunicar als agents socials aquesta iniciativa, en el marc de les converses per establir el nou mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI). L'Executiu vol assolir un acord en dues setmanes.

La proposta del govern espanyol suposa augmentar les cotitzacions un 0,5% durant 10 anys i dividir aquesta pujada entre el treballador i l'empresa. Així, la pujada per a un salari mitjà serà d'uns deu euros, que serien pagats a mitges entre els assalariats i les empreses.

L'objectiu seria disposar d'un Fons de Reserva per fer front al previst augment de la despesa per la jubilació, a partir del 2030, de l'anomenada generació baby boomer. En aquesta data, les previsions anticipen que el sistema es veurà tensionat per fer front a l'increment de la despesa en pensions.

El Fons de Reserva de la Seguretat Social va tancar el 2020 amb 2.138 milions d'euros. El 2011, va arribar a assolir una quantia de 66.815 milions d'euros. El mecanisme d‟equitat intergeneracional (MEI) estarà operatiu a partir del 2027, i està dissenyat per preservar l‟equilibri del sistema a llarg termini i l'equitat entre les diferents generacions de pensionistes.

A més, el ministre Escrivà ha proposat de fer revisions triennals del sistema per ajustar l'esforç de cotització en funció de les previsions. Si la despesa prevista és inferior a la que finançarà la nova cotització finalista, es podrà abaixar l'aportació després de negociar-se amb els agents socials.

Si és superior, es pot recórrer a la guardiola de les pensions per al pagament de prestacions contributives amb un límit de disposició anual del 0,2% del PIB. En el cas que la desviació de despesa sigui superior a aquest 0,2%, el Govern estarà autoritzat a estudiar mesures que "minorin la despesa en pensions", dins de les recomanacions del Pacte de Toledo.

Noticias relacionadas

contador