ep el presidente del gobierno pedro sanchez interviene en el encuentro del foro generacion de
Alberto Ortega - Europa Press

El Govern limitarà la pujada dels preus del lloguer un 2% fins al 30 de juny d'aquest any per evitar les actualitzacions abusives dels contractes per la inflació. Així ho ha anunciat el líder de l'Executiu, Pedro Sánchez, en la seva intervenció a la trobada 'Generació d'Oportunitats' organitzada per Europa Press en col·laboració amb McKinsey.

D'aquesta manera, Sánchez intenta acontentar els seus socis de Govern encara que frenant les seves aspiracions de congelar els contractes dels lloguers. Aquesta mesura, però, pretén evitar les pujades excessives dels propietaris, ja que segons la legislació actual, poden elevar els preus amb un topall de la variació anual de l'IPC, que està disparat segons les darreres xifres publicades.

Aquesta no és una proposta nova, ja que es va incorporar a l'escut social desplegat per fer front a la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus. Ara, l'Executiu la recupera, però només fins al juny.

"A falta de conèixer la lletra petita de la mesura, l'anunci suposa una nova garrotada per als arrendadors, que de nou tornen a veure com canvien les regles a meitat de partit i que en molts casos provocarà la retirada dels seus habitatges del mercat davant l'evident inseguretat legal que suposa", explica Francisco Iñareta, portaveu d'Idealista.

Insisteix que l'efecte pot ser just l'invers al cercat i torna a recordar l'experiència viscuda a Catalunya que, segons les seves paraules, “ha demostrat que qualsevol mesura no incentivadora al mercat del lloguer té conseqüències immediates com la retirada de producte del mercat, la pujada dels preus i la dificultat a l'accés per a les persones que busquen un habitatge de lloguer, especialment per als més vulnerables”.

La limitació de la pujada dels lloguers al 2% és una de les mesures del paquet de reformes que donarà resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, dotat amb 16.000 milions d'euros. Entre altres, Sánchez ha anunciat que estendrà la bonificació dels combustibles a tota la població en general, a més de la prohibició de l'acomiadament per les conseqüències del conflicte bèl·lic, convertint tots els que es produeixin en improcedents; l'ampliació del bo social elèctric, l'augment del 15% de l'Ingrés Mínim Vital, i una nova línia de crèdits ICO.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

"És un pla seriós, ambiciós, complex, perquè la crisi és asimètrica", ha destacat Sánchez, que ha confirmat que aquest pla durarà fins al 30 de juny i tindrà un "cost de 6.000 milions d'euros en ajudes directes i rebaixes" d'impostos", i de "10.000 milions en crèdits ICO per esmorteir l'impacte de la crisi sobre les famílies i les empreses". És a dir, un total de 16.000 milions.

Noticias relacionadas

contador