• Reclama més transparència, que s'evitin conflictes d'interès i que es dissenyin productes més adequats per al client
deducir-los-seguros-como-autonomo

El Govern ha aprovat una nova normativa per protegir els clients d'algunes pràctiques dels bancs. Durant la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres ha tirat endavant un projecte de llei que transposa una directiva europea i amb el qual posa més requisits a les entitats que venen productes d'inversió basats en assegurances.

Segons ha explicat el Ministeri d'Economia en una nota, des d'ara els bancs estan obligats a informar el client de tots els costos i despeses associades, i també a advertir sobre els riscos connexos als productes d'inversió basats en assegurances o en determinades estratègies d'inversió propostes. A més, hauran de proporcionar una avaluació periòdica de la idoneïtat del producte d'inversió quan s'ofereixi assessorament.

El que ha fet el Govern és reforçar les normes de conducta i transparència i establir nous requisits amb l'objectiu d'evitar conflictes d'interès que puguin perjudicar el client. I no només això, ja que també ha introduït un concepte, el de vendes vinculades i combinades, és a dir, aquelles que ofereixen productes d'assegurances conjuntament amb altres serveis o productes diferents de les assegurances com a part d'un mateix paquet o acord. Des d'ara, el distribuïdor d'assegurances ha d'informar en aquest cas si els diferents components poden adquirir-se de forma separada, i indicar-li els corresponents justificants dels costos i despeses de cada component.

Així mateix, s'estableixen requisits en matèria de governança de productes, en particular en el disseny, aprovació i control d’aquests productes, de manera que els distribuïdors d'assegurances que dissenyin els seus propis productes per a la venda hauran d'elaborar, mantenir i revisar un procés d'aprovació per a cada un d'aquests productes, així com de les modificacions que aquests puguin patir amb el pas del temps. Hauran igualment, diu el departament que dirigeix ​​Román Escolano, d’identificar el mercat al qual es destina el producte.

D'altra banda, la nova norma reforça el règim d'infraccions i sancions. S'estableixen procediments específics per canalitzar les denúncies públiques davant infraccions en matèria de distribució d'assegurances i reassegurances, cosa que segons Economia fomentarà la col·laboració dels professionals que treballen al sector, sense que això impliqui riscos laborals per als quals comuniquin aquestes irregularitats. A més, s'han reforçat els poders de supervisió de les autoritats dels Estats membres, de manera que va a millorar la protecció dels usuaris d'assegurances privades. A tot això se suma una pujada notable de les sancions actuals (per disposició de la Directiva).

QUI PODRÀ COMERCIALITZAR AQUESTS PRODUCTES?

Aquest Projecte de Llei modifica també l'estructura del mercat de distribució d'assegurances i reassegurances, fixant qui són els que podran actuar de distribuïdors i els requisits per accedir a aquesta activitat. En total, afectarà més de 3.200 corredories d'assegurances i 77.000 agents d'assegurances subjectes a la supervisió de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, als subjectes a la supervisió de les comunitats autònomes, i a totes les entitats d'assegurances que distribueixin assegurances directament.

Des d'ara, es considerarà com a distribuïdors d'assegurances i reassegurances, més enllà dels mediadors tradicionals (agents i corredories), les entitats asseguradores i reasseguradores; els mediadors d'assegurances complementaris, entre els quals s'inclouen els participants al mercat que distribueixen productes d'assegurances amb caràcter accessori; i els comparadors d'assegurances. A més, en el cas dels operadors de banca-assegurances, l'entitat de crèdit o l'establiment financer de crèdit podrà posar la seva xarxa de distribució a disposició de més d'un operador de banca-assegurances.

La norma preveu que els mediadors d'assegurances puguin servir-se de llocs web o diferents tècniques de comercialització a distància, això sí, sempre que proporcionin al client informació comparant preus o cobertures d'un nombre determinat de productes d'assegurances de diferents companyies. Quant als requisits per accedir a l'activitat, el Ministeri assegura que amb aquesta normativa es reforçaran els de professionalitat i competència dels mediadors d'assegurances i reassegurances, així com dels empleats d'entitats asseguradores que intervinguin en la distribució d'assegurances. D'aquesta manera, els seus coneixements professionals estaran d'acord amb el nivell de complexitat i naturalesa de les seves activitats.

contador