ep calvino
EUROPA PRESS

Nadia Calviño, ministra d'Economia i Empresa, ha assenyalat al Congrés dels Diputats que aquesta setmana es convocarà el Comitè d'Estabilitat Financera amb l'objectiu de reactivar el projecte de creació d'una autoritat macroprudencial a Espanya per vigilar el risc de la banca.

Al Comitè d'Estabilitat Financera hi participaran el Ministeri d'Economia i Empresa, el Banc d'Espanya i la Comissió Nacional Mercat de Valors (CNMV), que no es reuneix des del 2013, tal com ha assegurat Calviño durant la seva primera compareixença al Congrés.

Aquesta autoritat es crearà amb l'objectiu d'evitar l'acumulació de desequilibris financers. Així mateix, de prevenir els desajustos que puguin afectar l'estabilitat, especialment del sector financer i del crèdit. L'autoritat estarà vigent per tal de prevenir crisi i poder conjugar una agenda social.

La ministra ha reconegut durant la seva intervenció que Espanya va en retard en aquest aspecte, ja que ha explicat que "és un dels últims països de la Unió en procedir a activar una institució d'aquestes característiques". A més, ha recordat que una de les causes de la recent crisi "va ser la manca d'alerta primerenca davant l'acumulació de desequilibris macroeconòmics".

L'autoritat estarà vigent per tal de prevenir crisi i poder conjugar una agenda social

Nadia Calviño vol aprofitar al màxim els instruments que ja existeixen: "Fa l’efecte que és fonamental per prevenir situacions similars en el futur". No obstant això, és una tasca que s'haurà de compaginar amb la supervisió que ja realitza el Banc Central Europeu des de la posada en marxa del supervisor únic.

D'altra banda, una altra de les prioritats de la ministra serà desbloquejar el procés de transposicions comunitàries donant sortida a set normes que estaven pendents en el Ministeri. Durant les cinc setmanes des que va agafar el càrrec, Calviño ha analitzat el Consell d'Estat sobre l'avantprojecte de Llei sobre Mercat de Valors, s'ha sol·licitat la informació de l'avantprojecte de Llei de prevenció del blanqueig de capitals, de serveis de pagaments i la de plans i fons de pensions.

L'objectiu és portar-les totes a una segona ronda al Consell de Ministres al "més aviat millor". A la transposició d'aquestes set directives cal sumar altres set que es troben en fase de tramitació parlamentària.

GENERAR OCUPACIÓ DE QUALITAT

En un altre ordre de coses, la nova titular d'Economia ha remarcat que la generació d'ocupació "continuarà sent sense cap dubte el principal objectiu del Govern, si bé ha recordat que l'OCDE ha advertit repetidament a Espanya sobre la baixa qualitat de l'ocupació a Espanya, que s'evidencia en l'ocupació involuntari a temps parcial, la temporalitat, l'atur juvenil o l'atur de llarga durada.

A més, ha afegit que la creixent dualitat del mercat de treball, resultat de l'elevada temporalitat i parcialitat involuntària, ha contribuït, al seu torn, al fet que el creixement dels salaris reals hagi estat negatiu durant els dos últims exercicis, unit a "pobres" guanys de productivitat.

Per donar la volta a aquestes xifres, ha instat a focalitzar en la inversió en recerca, innovació i capital humà, així com saber aprofitar les oportunitats que comporta amb si la revolució tecnològica. "No podem acostumar-nos a tenir percentatges d'atur superiors al 15%", ha emfatitzat.

"Generar ocupació a força de precaritzar les condicions laborals no és una bona recepta a mitjà termini. I no només pel seu enorme cost social. Mantenir una baixa qualitat dels llocs de treball i dels salaris per guanyar productivitat és una estratègia a curt termini que impedeix emprendre la necessària inversió en el nostre capital humà", ha alertat.

AUGMENTAR EL PIB POTENCIAL

Com passos a donar per aconseguir augmentar el PIB potencial ha citat que s'escometran mesures per augmentar la taxa d'ocupació i garantir la igualtat d'homes i dones, invertir en capital humà per augmentar la productivitat laboral, així com augmentar el capital tecnològic i productiu mitjançant innovació tecnològica i de la indústria.

També ha advocat per augmentar el capital humà i la protecció del medi ambient, explotant les oportunitats econòmiques que ofereix, i per impulsar mesures transversals a l'àmbit de transformació digital o economia circular. "Hem perdut una dècada sense incrementar el nostre potencial econòmic", ha lamentat la ministra.

Noticias relacionadas

contador