ep la vicepresidenta segunda y ministra de trabajo yolanda diaz i y la vicepresidenta primera y
Eduardo Parra - Europa Press

El Consell de Ministres ha aprovat la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins als 1.134 euros en 14 pagues. Una pujada que s'aplicarà amb efectes retroactius des de l'1 de gener de 2024. A més, s'ha donat el vistiplau a elevar el mínim exempt de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) amb la finalitat que els perceptors no paguin l'impost de la renda.

El nou SMI permetrà percebre a les persones treballadores beneficiàries 54 euros més al mes a cadascuna de les 14 pagues, situant el salari anual en 15.876 euros bruts.

Suposa un 5% més que el fixat per a l'any 2023 i permetrà incrementar els ingressos anuals de les persones perceptores d'aquesta retribució en 756 euros, de manera que "clarament millorarà la qualitat de vida de 2,5 milions de treballadors, especialment de les treballadores", ha assenyalat la portaveu del Govern, Pilar Alegría a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Aquesta quantitat ha estat acordada amb les organitzacions sindicals CCOO i UGT a la Mesa de Diàleg Social que ha abordat aquesta matèria. Cal recordar que la patronal se'n va desmarcar. Amb aquest increment, el Govern compleix el mandat de l'article 35 de la Constitució Espanyola i el compromís adquirit amb la ratificació de la Carta Social Europea.

Des del 2018, quan l'actual Executiu va arribar al Govern, l'SMI acumula un augment del 54%, de manera que una persona que cobra l'SMI ingressa 5.573 euros més a l'any que aleshores.

Per a casos concrets, les treballadores de llar que treballin per hores han de percebre un mínim de 8,87 euros per cada hora treballada. Per a activitats a l'agricultura, a la indústria i als serveis, sense distinció de sexe ni edat de les persones treballadores, s'estableix en 37,8 euros al dia. En el cas de les persones treballadores eventuals, així com de les temporeres i temporers, els serveis de les quals a una mateixa empresa no excedeixin els 120 dies, la quantia del salari no pot ser inferior, en cap cas, als 53,71 euros per jornada.

A més, s'ha aprovat modificar el reglament de l'impost de l'IRPF perquè s'elevi el mínim exempt des dels 15.000 euros fins als 15.876 euros anuals, de manera que les rendes que quedin per sota d'aquests 15.876 euros bruts anuals no es practicaran cap retenció.

Perquè per sota d'aquesta renda "cap persona no pagui l'IRPF". "Suposa una rebaixa fiscal per a rendes inferiors a 20.000 euros i que implicarà que els treballadors que cobrin l'SMI no pateixin cap retenció", ha destacat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Amb aquesta mesura, se'n beneficiaran uns 5,2 milions de contribuents, ja que s'estalviaran 1.385 milions d'euros el 2024.

Noticias relacionadas

contador