• S'espera una intensa creació d'ocupació amb 500.000 nous ocupats a l'any, a més d'una caiguda "important" del nombre d'aturats
ep ruedaprensaconsejoministros
EUROPA PRESS

El Govern aprovarà aquest divendres la remissió a la Comissió Europea del Programa d'Estabilitat Pressupostària d'Espanya per al període 2017-2020, que inclourà una revisió a l'alça de dues dècimes del creixement de l'economia per 2017, fins al 2,7%, una previsió d'un creixement mitjà del 2,5% fins al 2020, al costat d'una "intensa" creació d'ocupació, així com del Programa Nacional de Reformes.

Aquests documents, que Espanya com a Estat membre de la UE té l'obligació d'enviar cada any a Brussel·les abans que finalitzi el mes d'abril, expliquen l'evolució recent de l'economia espanyola i exposen el seu escenari macroeconòmic i fiscal a mitjà termini.

L'actualització del quadre macroeconòmic per al període 2017-2020 recollirà una revisió de dues dècimes a l'alça del creixement de l'economia espanyola per a aquest any, passant del 2,5% al ​​2,7%, tal com va avançar el president del Govern, Mariano Rajoy, fa una setmana., així com una previsió igualment "molt prudent" de creixement mitjà del 2,5% anual fins a l'any 2020, segons ha avançat aquest dijous el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos.

L'aportació de la demanda nacional es redueix a 2,1 punts, enfront del 2,8% de l'any passat, amb un creixement del consum privat del 2,6%

L'última revisió de l'escenari macroeconòmic, aprovada el passat 30 de març pel Consell de Ministres al costat del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2017, va mantenir el creixement de l'economia al 2,5% per a aquest any, però va baixar la contribució de la demanda nacional i va elevar la del sector exterior. En concret, l'aportació de la demanda nacional es redueix a 2,1 punts, enfront del 2,8% de l'any passat, amb un creixement del consum privat del 2,6%, mentre que la demanda externa aportarà al creixement per segon any consecutiu al voltant de 0,4 punts, gràcies a l'estirada de les exportacions (+ 5,1%), en paral·lel al de les importacions (+ 4,3%). De la mateixa manera, el document preveu un superàvit per compte corrent de la balança de pagaments que durant els propers quatre anys podria situar-se al voltant del 2%, amb el que encadenaria ja vuit exercicis amb aquesta taxa.

El Programa d'Estabilitat recollirà una reducció de l'endeutament de famílies i empreses, que ara arriba al 160% del PIB, i que podria situar-se a finals del període analitzat al 130% del PIB, 30 punts menys. En la mateixa línia, el document també preveu una millora del dèficit públic, que se situarà en 2018 "clarament per sota del 3%". Els objectius pactats amb Brussel·les són un dèficit del 3,1% per a aquest any i del 2,2% el 2018.

CONTEMPLA UNA "INTENSA" CREACIÓ "D'OCUPACIÓ

En matèria laboral, el document contemplarà una "intensa" estimació de creació d'ocupació per als quatre exercicis, amb una mitjana de 500.000 nous ocupats a l'any, a més d'una caiguda "important" del nombre d'aturats, segons ha avançat De Guindos. En tot cas, l'actualització del quadre macroeconòmic del 30 de març ja va millorar les previsions d'atur, en estimar una caiguda de dos punts, fins al 16,6%, en la taxa d'atur per a aquest exercici, quan preveu que es creïn 506.00 llocs de treball i la desocupació caigui en 458.000 persones.

S'espera una intensa creació d'ocupació amb 500.000 nous ocupats a l'any, a més d'una caiguda "important" del nombre d'aturats

Segons les seves previsions, la desocupació baixarà aquest any per primera vegada des de 2008 dels quatre milions en termes de l'Enquesta de Població Activa (EPA) i s'arribarà als 19 milions d'ocupats. En termes de Comptabilitat Nacional, l'ocupació creixerà el 2,5% aquest any i la taxa d'atur baixarà al 17,5% de la població activa (llocs de treball equivalents a temps complet, en mitjana anual). Quant a l'escenari fiscal, l'Executiu no ha indicat si el Programa d'Estabilitat inclou alguna novetat impositiva. El secretari d'Estat d'Hisenda, Enrique Fernández de Moya, va aclarir als periodistes sobre la possible creació d'un tribut a les begudes ensucrades després de comparèixer al Congrés que "el 2017 ni es contempla ni hi és".

PLA NACIONAL DE REFORMES

Així mateix, el Consell de Ministres també donarà llum verda a l'enviament a Brussel·les del Programa Nacional de Reformes del Regne d'Espanya, que recull quines són les principals mesures que, segons el parer del Govern, s'han d'adoptar per mantenir el creixement i el ritme de creació d’ocupació.

Les mesures incloses en el pla previsiblement es dirigiran a consolidar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, a través de diferents àrees d'acció, que en anys anteriors s'han encaminat a la generació d'ocupació i inclusió social, el suport a l'activitat emprenedora i al desenvolupament empresarial, l'eficiència en l'administració o la lluita contra el frau fiscal, entre altres punts.

Noticias relacionadas

contador