ep el vicepresidente segundo y ministro de derechos sociales y agenda 2030 pablo iglesias el
Pool

El Govern ha incrementat fins a 946,6 milions d'euros el total de la factura pressupostària per les mesures adoptades a l'últim decret llei aprovat pel Consell de Ministres d'aquest dimarts contra les conseqüències econòmiques provocades per l'emergència del virus Covid-19.

Aquest és el còmput de tot l'impacte pressupostari en despeses contemplades pel decret llei, segons consta a la memòria que acompanya el decret, al qual ha tingut accés Europa Press, i que xifra en més de 800 milions els recursos adreçats a política d'habitatge i lloguer.

En concret, l'Executiu destaca a la memòria que es dedicaran transferències del Ministeri de Transports de fons compromesos per al 2020 i 2021 en execució del Pla Estatal d'Habitatge per import de 346,6 milions i 354,2 milions d'euros, respectivament.

També es mobilitzen 100 milions d'euros més d'aquest mateix Ministeri per a la concessió d'un suplement de crèdit a la partida d'ajudes per a rehabilitació i accés a l'habitatge, que es dirigiran a ajudes als arrendataris en el pla de xoc per al lloguer.

Els pressupostos de les comunitats i les entitats locals també es veuran afectats per l'ajornament extraordinari de reemborsaments dels préstecs concedits a empresaris i autònoms, si bé no es recull una estimació concreta.

INDÚSTRIA, COMERÇ I TURISME MOBILITZA MÉS DE 100 MILIONS

Respecte al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, es preveuen ajudes de 50 milions d'euros per a empreses que hagin alterat significativament la seva producció per adaptar-se a la crisi sanitària, i un impacte de 742.000 euros a l'any en interessos de demora no cobrats per la suspensió de les devolucions del programa 'Emprendetur'.

Així mateix, s'amplia la partida pressupostada per al Fons de provisions tècniques de CERSA, en el marc de la seva línia de garantia per la crisi del coronavirus, i es concedeix un suplement de crèdit per 60 milions d'euros, procedent del programa de 'Suport a la Petita i mitjana empresa'.

ES MOBILITZARAN 2.000 MILIONS AMB CERSA

La línia de garanties Covid-19 de CERSA està dotada amb 1.000 milions d'euros de risc assumit per CERSA, que el 2019 va assumir 660 milions, i permetrà mobilitzar 2.000 milions d'euros de finançament a empreses, beneficiant a 20.000 pimes, estima el Govern.

En el pressupost de l'ICEX, que actualment reté 6,4 milions d'euros d'empreses afectades per fires ajornades o cancel·lades, el Govern assenyala que la quantitat final de beneficiaris i impacte dependrà del calendari final de cancel·lacions i les condicions de cada esdeveniment, però la facilitat per concedir i pagar ajudes no suposarà cap impacte addicional, ja que totes aquestes ajudes ja es recullen al pressupost per un import d'uns 6 milions.

El Govern indica que la flexibilització de les ajudes i dels préstecs, així com les mesures de suport a empreses afectades per la cancel·lació d'activitats de promoció internacional podrien beneficiar a unes 1.100 empreses.

15 MILIONS PER A LES TELEVISIONS

El Govern també indica que la compensació de 15 milions d'euros a les televisions per la pèrdua d'ingressos té en compte el cost d'incrementar la cobertura, amb 1,16 milions d'euros l'any per canal i 25 canals de TDT. Aquesta subvenció, indica l'Executiu, s'adreça tant a llicenciataris privats com a la CRTVE, ja que una caiguda dels ingressos publicitaris, argumenta, "repercuteix directament en una menor aportació per part d'aquests a finançament" de l'ens públic.

Finalment, la pròrroga del que s'ha reconegut per contractes de personal sanitari serà a càrrec del Ministeri d'Universitats, amb un total de 657 persones beneficiàries, amb a un màxim de 4,9 milions d'euros per a ajudes de Formació de Professorat Universitari i 96.650 euros per a ajudes de l'Institut Universitari Europeu, corresponents al pressupost de 2020 i 2021.

3,15 MILIONS EL SUBSIDI PER A TREBALLADORES DE LA LLAR

A més, es quantifica en 3,15 milions d'euros el subsidi per a les persones treballadores de la llar, amb un impacte màxim de la mesura de 5,25 milions d'euros, perquè equival al salari mínim durant un mes. No obstant això, el Govern estima una reducció de l'activitat del 60%, per la qual cosa rebaixa l'afectació pressupostària.

El Govern subratlla que tota mesura d'ocupació pública no suposa increment de despesa, ja que no es veu alterada ni la seva vinculació amb l'Administració d'origen ni les seves retribucions, i que en contractació pública tampoc suposa cap increment directe sinó que "contribueix a una optimització dels recursos i la seva adequada personificació mitjançant la previsió d'un termini adequat dels contractes de subministrament".

En aquest sentit, assenyala que "determinats contractes de subministraments que podrien no resultar viables amb una durada màxima de 5 anys, en requerir importants inversions específiques, ara sí que ho serien en poder adaptar-se la durada del contracte al període de recuperació d'aquestes inversions".

ESTALVI EN JUSTÍCIA, INGRESSOS AMB PLANS DE PENSIONS

Enfront de la factura del decret llei en termes de despesa, el Govern també contempla millorar els ingressos públics amb diverses de les mesures adoptades, com la regulació de les donacions per afrontar la crisi sanitària del coronavirus, o l'ampliació dels supòsits de disposició dels plans de pensions.

En tot cas, afegeix l'Executiu a la seva memòria, les quantitats percebudes en els supòsits excepcionals que es prevegin estaran subjectes al règim fiscal establert legalment per a prestacions dels plans de pensions, com ara rendiment del treball personal i subjecte al tipus marginal de l'impost.

També impactarà positivament, creu el Govern, l'estalvi de recursos públics en l'Administració de Justícia, amb un pla específic d'actuació sobre els ordres jurisdiccionals social i contenciós-administratiu i a l'àmbit dels Jutjats del Mercantil.

Noticias relacionadas

contador