ep la ministra de trabajo y economia socia yolanda diaz
MINISTERIO DE TRABAJO - Archivo

El Govern ha reafirmat aquest dijous a través de les ministres d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, i de Treball, Yolanda Díaz, la seva idea de continuar a partir de setembre amb l'aplicació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) amb els criteris actuals de protecció d'ocupació sola en els sectors més afectats pel coronavirus, com el turisme.

Calviño ha dit durant una entrevista a Antena 3 que es procurarà de nou arribar a un acord amb els agents socials durant les converses que s'obriran aquests propers dies, però “hem de pensar si a partir de setembre cal continuar-lo en alguns sectors més afectats, i anar-lo transformant en un instrument de reacció i protecció de xoc a curt termini, amb característiques més semblants als d'Alemanya, un instrument que fomenti que s'inverteixi en formació dels treballadors, que sigui una oportunitat de requalificació del treballador i no sols de manteniment o hibernació de l'economia”.

A països com Alemanya s'han posats en marxa mecanismes a més llarg termini d'ajustos d'horaris en plantilles enfocats a la formació i la digitalització.

Per part seva, la titular de Treball ha explicat en una altra entrevista a RNE que dels 3,4 milions de treballadors que es van acollir a un ERTO només queden uns 700.000 i “els tenim localitzats en sectors concrets, per la qual cosa no tindria sentit prorrogar” la mesura dels ERTO amb caràcter general per al conjunt de l'economia, encara que ha subratllat que el seu departament no encara amb “línies vermelles” les noves converses amb patronal i sindicats.

A Nadia Calviño se li ha preguntat pel cobrament en els ERTO i si hi ha fraus. Ha assegurat que “per descomptat” que s'estan pagant i “el nostre objectiu és que el cobri tothom que hi té dret”, però el Govern està vigilant.

Ha assenyalat també que “s'està seguint molt puntualment les circumstàncies de les empreses per evitar el frau, que és possible que s'estigui donant en l'àmbit d'algunes empreses del nostre país”. “El Ministeri està fent inspeccions i veient que els ERTO es paguin a les empreses que en tenen necessitat i reuneixen els requisits, perquè això és un esforç fiscal molt important que ha d'anar dirigit als sectors que ho necessiten, no a qui no ho necessita”, ha remarcat la vicepresidenta tercera.

Noticias relacionadas

contador