ep lagarde fmi
CHIP SOMODEVILLA

El terratrèmol provocat als mercats per la crisi turca segueix deixant notar les seves rèpliques, mentre es manté la tensió entre els EUA i Turquia. El conflicte diplomàtic sorgit de l'empresonament d'un pastor nord-americà pel Govern d'Ankara ha derivat en una pugna comercial de la qual el país otomà està sortint molt mal parat, arrossegant amb si els parquets mundials per temor a un efecte contagio. El Fondo Monetari Internacional (FMI) ha demanat a l'Executiu de Recep Tayyip Erdogan que promogui mesurades que garanteixin l'estabilitat.

Segons publica Reuters, un portaveu de l'entitat transnacional ha instat a Ankara que contribueixi a rebaixar la volatilitat als mercats. "A la llum de la recent volatilitat del mercat, la nova administració haurà de demostrar un compromís amb polítiques econòmiques sanes per promoure l'estabilitat macroeconòmica i reduir els desequilibris, al mateix temps que garanteix la plena independència operativa del banc central per complir el seu mandat de garantir l'estabilitat de preus", ha emfatitzat.

En les últimes hores, el Govern d'Erdogan ha elevat les apostes en el conflicte amb EUA i ha duplicat els aranzels sobre algunes importacions d'Estats Units, com a vehicles, alcohol i tabac, en el que el vicepresident turc, Fuat Oktay, ha afirmat que és una resposta als atacs deliberats nord-americans contra l'economia turca i contra la moneda, la lira, que s'ha deixat un 30% aquest mes d'agost

SENSE INDICIS DE PETICIÓ D'AJUDA Al FMI

El portaveu del FMI ha dit també que no hi ha indicis que les autoritats turques estiguin considerant demanar ajuda financera a l'organisme amb seu a Washington i ha agregat que el Fondo està monitoritzant la situació d'aprop.

Economistes i analistes han assenyalat que Ankara probablement haurà de recórrer al FMI per restablir la confiança en les seves polítiques econòmiques. "No hem rebut cap indicació de les autoritats turques que estiguin contemplant una sol·licitud d'assistència financera", ha conclòs el portaveu del Fons.

contador