ep christine lagarde presidenta del bce
Dirk Claus/European Central Bank / DPA - Archivo

La decisió d'un Tribunal Constitucional alemany que el Banc Central Europeu (BCE) ha de dur a terme una "avaluació de proporcionalitat" abans de comprar deute públic és "risible", en opinió del president de Société Générale, l'italià Lorenzo Bini Smaghi, que creu al seu torn que aquest veredicte amenaça la independència del banc central.

Aquest dimarts, el Tribunal Constitucional alemany va amenaçar amb bloquejar noves compres de bons alemanys a través del programa de compres del sector públic del Banc Central Europeu (PSPP), un paquet d'estímul implementat pel banc per comprar el deute del govern i mantenir els costos dels préstecs baixos a tota la zona euro. La sentència del tribunal, que va ordenar al govern alemany que s'assegurés que el BCE dugués a terme una avaluació de les seves compres de deute sobirà, podria fer que el Bundesbank alemany quedés exempt del programa.

"El tribunal està demanant al banc central que demostri que va adoptar en la seva decisió el principi de proporcionalitat. Francament, pensar que el BCE no ho va fer és risible. Hi ha molta recerca, informes, declaracions... que mostren clarament que el BCE no es reuneix en cinc segons i decideix augmentar o reduir els tipus a la babalà. Hi ha una anàlisi molt profunda, discussions, arguments, i a vegades desacords", ha assenyalat Lorenzo Bini Smaghi en declaracions a la CNBC.

D'acord amb la sentència del dimarts, el BCE no hauria aconseguit "el necessari equilibri entre l'objectiu de la política monetària i els efectes de la política econòmica derivats del programa", i les decisions que el banc central ha pres entorn del PSPP excedirien el seu mandat de política monetària.

Bini Smaghi va assenyalar que el president del Bundesbank, Jens Weidmann, ha explicat en diverses ocasions que, si bé el programa de compres del BCE té diversos impactes econòmics, l'efecte general sobre l'estabilitat dels preus és coherent amb el seu objectiu.

"Seria preocupant que un es prengués la sentència massa seriosament perquè, si el BCE realment va haver d'examinar tots els pros i els contres... haurà d'equilibrar el seu mandat d'estabilitat de preus amb l'impacte sobre algunes persones, prestataris....?" va dir. "Això infringiria, al final, la independència del BCE. Així que no estic segur de si és risible o si és seriós, i en conseqüència perillós per a la independència del BCE", conclou Lorenzo Bini Smaghi.

Noticias relacionadas

contador