ep euros 20180619114118
EUROPA PRESS

El mercat de les divises, especialment l'euro, ha deixat notar també l'arpa de la por pel possible efecte contagio a Europa de la crisi de la lira turca i les seves repercussions segueixen estant molt presents aquest dilluns. La moneda comunitària encadena tres sessions de perdudes, en les quals s'ha depreciat més d'un 2%, i ha perllongat els seus mínims de 13 mesos, fins als 1,1373 dòlars.

La divisa europea va accelerar la seva depreciació el divendres, després que el mateix Banc Central Europeu (BCE) admetés les seves preocupacions sobre un 'efecte contagi' que tindria com a primeres víctimes els bancs espanyols, italians i francesos. “L'Euro s'ha mantingut sota pressió ja que els temors a un contagi perifèric van augmentar i van impedir el suport defensiu malgrat el superàvit del compte corrent”, expliquen analistes de Sucden Financial.

La lira turca, per la seva banda, ha superat la barrera de les 7,00 unitats per dòlar, fins a un mínim de 7,24 lires, des d'on remunta fins a les 6,6350 lires per cada 'bitllet verd', després que diversos mitjans hagin reportat que el Govern no planeja confiscar-se dipòsits entre les mesures que s'anunciaran aquest dilluns per contenir la moneda. A més, el Banc Central de Turquia ha anunciat mesures per elevar la liquiditat dels bancs, la qual cosa ha contingut la davallada de la moneda.

L'euro ha remuntat marginalment després de les notícies, però ha tornat a les caigudes després que Europa hagi arrencat amb pèrdues en totes le places continentals. Entre els beneficiats, destaca el ien, que ha actuat com a valor refugio i que avança un 0,5% contra el dòlar, fins als voltants de les 110,00 unitats, màxims de sis setmanes i el franc suís, que ha aconseguit nous màxims anuals contra l'euro, en els 1,1287 francs.

El dòlar, per la seva banda, ha tocat màxims d'un any en l'índex que mesura el seu acompliment contra sis albires rivals, ja que ha també ha posat en joc el seu paper d'actiu refugi. Finalment, el yuan també s'ha depreciat un 0,5% enfront del dòlar, fins a les 6,88 unitats, molt prop dels seus mínims de 15 mesos del 3 d'agost.

Entre les divises emergents, el *rand sud-africà ha arribat a caure un 10% durant la jornada asiàtica i retalla les seves pèrdues fins al 3,1%, el ruble ha perdut un 0,8% i el pes mexicà s'ha deixat un 1,5%.

Noticias relacionadas

contador