• El president dels EUA es troba a l'ull de l'huracà de la seva última tempesta política que posa en perill la seva agenda legislativa
  • L'índex del dòlar cau per sota del seu mínim del 10 de novembre de 2016 i perd els 98,00 punts per primera vegada en sis mesos
0cb853

La gran història que recorre el mercat de les divises és l'escalada de l’euro davant el dòlar de les últimes jornades, que s'ha accelerat fins a aconseguir que la 'moneda única' confirmi un nou màxim anual en preus de tancament per sobre dels 1,1100 dòlars i posi rumb als màxims de novembre que descansen gairebé als 1,1300 dòlars. La pressió sobre el 'bitllet verd' és demolidora i es deu al creixent desconcert que desperta entre els inversors els últims moviments del president dels EUA, Donald Trump, en l'escàndol de la investigació dels seus vincles amb Rússia. Això per una banda. D'altra, el bon to de l'economia de l'Eurozona apuntala l'euro que ha vist com el posicionament dels inversors s'ha tornat alcista per primera vegada des de 2014.

"El principal motiu de la gran debilitat mostrada pel dòlar es deu al fet que els operadors s'han tornat més desconfiats cap a l'habilitat de Donald Trump de complir les seves promeses, ja que està embolicat en massa qüestions espinoses i molts ja no creuen que sigui capaç d'escometre la seva tasca més important en el futur pròxim", assenyala Naeem Aslam, analista de ThinkMarkets. "En aquests moments tant l'ambiciosa reforma fiscal de l'administració republicana com la despesa en infraestructura semblen estar en perill", afirma l'expert.

El bon to de les dades macroeconòmiques de l'eurozona apuntala l'euro i afegeix pressió sobre el BCE

L'enrenou causat per l'acomiadament fulminant de l'exdirector de l'FBI, James Comey, ha seguit omplint portades dels mitjans nord-americans. Les informacions més recents assenyalen que Trump hauria intentat pressionar directament Comey al febrer, perquè abandonés la investigació de l'agència federal sobre els vincles amb Rússia de l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Michael Flynn. Aquest fet, sumat al fet que ell mateix va defensar en Twitter el seu dret de filtrar informació a Rússia, després que l'acusés de compartir dades classificades amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, provoquen que moltes veus qüestionin no només l'habilitat de Trump per dur a terme la seva agenda legislativa sinó la seva pròpia continuïtat a la Casa Blanca.

La gana per les monedes considerades refugi és l'altra gran conseqüència de la incertesa política i de la reculada en el dòlar i el seu efecte es nota en el ien, que s'ha apreciat fins a la seva millor preu en 10 dies i apunta a la zona de 112,000 iens. Altres divises que han patit recentment l'anterior romanç dels inversors amb la divises nord-americana també aprofiten la seva debilitat per escalar posicions. Així, el iuan marca el seu millor nivell en tres setmanes i el peso mexicà cedeix terreny des dels seus màxims, també de tres setmanes aconseguits dimarts, als 18,5825 dòlars.

Per si això fos poc, l'índex del dòlar -que mesura l'acompliment de la divisa nord-americana contra una cistella de sis monedes rivals- ha perdut per primera vegada en sis mesos el nivell dels 98,00 punts i ha caigut per sota del seu mínim del 10 de novembre de 2016 i, amb això, ha esborrat els guanys acumulats durant l'era Trump. Aquest índex se situa ara en nivells no vistos des del 7 de novembre de l'any passat.

L'única divisa que no es va unir a la festa va ser la lliura, que després d'escalar fins a un màxim de sis dies després de la publicació de l'informe sobre inflació, que es va disparar fins al 2,7% anual al mes d'abril, es va desplomar a prop d'un 0,7%. El goig inicial es va esgotar quan els inversors van recordar l'advertència del Banc d'Anglaterra (BoE), durant la reunió de la setmana passada, que els efectes de la pujada dels preus són temporals es deuen enterament a la debilitat de la lliura. La moneda britànica aguanta amb prou feines el nivell dels 1,2900 dòlars.

L'EURO, RECOLZAT EN LA POLÍTICA I L'ECONOMIA

Però, sens dubte, la gran guanyadora és la 'moneda única' que no només ha marcat un nou màxim anual, sinó que ha demostrat que el seu recent ral·li davant el dòlar, que va arrencar després de la victòria d'Emmanuel Macron a la primera ronda de les eleccions presidencials franceses, encara té molta bufera. "Tècnicament, no veiem motius, perquè l'euro segueixi avançant fins als 1,1200 dòlars en el curt termini", assenyala Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. "Els riscos polítics a l'eurozona van mantenir l'euro/dòlar subjugat durant el mes d'abril i una vegada que s'han retirat de l'equació, podrem veure forts guanys en la divisa, especialment ara que el posicionament dels inversors, segons les dades del mercat dels futurs, mostren que s'ha tornat alcista per primera vegada en tres anys", indica l'experta del mercat de les divises.

A més, les dades econòmiques també estan donant suport a la divisa comunitària. Entre els més recents, la confiança dels inversors Sentix en el bloc monetari va escalar a màxims d'una dècada el mes passat, mentre a Alemanya va avançar també amb bon to al mes de maig, mentre el PIB dels països de l'euro va augmentar durant el primer trimestre més que els dels EUA i el Regne Unit.

Davant d'aquest panorama i malgrat la cautela del Banc Central Europeu (BCE) "els operadors ja no poden negar que el banc central començarà a preparar el mercat, perquè digereixi que la retirada dels estímuls aviat es farà realitat", destaca Aslam. "Així, els operadors començaran a prendre posicions abans d'aquest moment, cosa que es tradueix en què el biaix de l'euro seguirà sent alcista", assegura l'analista de ThinkMarkets.

El que és segur és que des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, segons indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, la superació de la directriu baixista de l'últim any així, com la resistència que presenta en l'últim màxims decreixent "amb comoditat i en preus de tancament, hauria de ser interpretada com l'avantsala d'un nou moviment d'apreciació de l'euro enfront de la divisa nord-americana amb objectiu en la resistència que presenta en els màxims de novembre, als 1,12996".

Noticias relacionadas

contador