• El president dels EUA critica a Japó i Xina de "viure de devaluar les seves divises"
  • EUA "demana a crits" una depreciació del 'bitllet verd' mitjançant la guerra de divises
0cb853

La nova administració Trump té clar que la guerra de divises és un dels eixos centrals de la seva política de comerç exterior. Mentre tanca fronteres i imposa aranzels a les importacions, 'clama a crits' per una devaluació del dòlar per plantar cara als països que ha fixat com els seus antagonistes: Alemanya, Japó i la Xina. I ho fa indirectament, mitjançant l'ofensiva contra els seus rivals, acusant la resta de nacions de "viure de devaluar les seves divises". La reacció en el dòlar no s'ha fet esperar, abans de l'anunci de política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed), la moneda cedeix terreny contra les seves rivals.

La reacció en cadena que ha culminat el pitjor mes de gener del 'bitllet verd' en tres dècades, va començar amb les declaracions del principal assessor de la nova oficina de comerç exterior de Donald Trump, Peter Navarro, que va carregar contra Alemanya per servir-se d'un euro "extremadament barat". En declaracions al 'Financial Times', va acusar el país liderat per Angela Merkel de fer servir l'euro com un "implícit marc alemany", la baixa valoració del qual atorga a Alemanya preeminència sobre els seus principals socis (EUA i la resta de països de la Unió Europea).


El que Xina està fent, el què el Japó ha fet durant anys... Han jugat amb el mercat de les divises i nosaltres ens hem assegut a mirar com un munt d'idiotes

El mateix Donald Trump va rubricar aquests comentaris amb un altre de la seva pròpia collita, assenyalant que la resta de països, principalment la Xina, el Japó i la ja citada Alemanya "viuen a cosa de depreciar les seves divises". "El que la Xina està fent, el què el Japó ha fet durant anys... Han jugat amb el mercat de les divises i nosaltres ens hem assegut a mirar com un munt d'idiotes", va assenyalar el republicà.

Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, assegura que les declaracions de Trump són una depreciació del dòlar de facto. "Mitjançant la pressió a d'altres països perquè apreciïn les seves monedes, afegint fins i tot clàusules per prohibir la manipulació de divises en els seus acords bilaterals, el president dels EUA està danyant al dòlar i ni tan sols una Fed que es mostri optimista i deixi clar que segueix en la senda de les pujades de tipus podran salvar-ho", assegura l'experta per qui "els comentaris de Trump eclipsaran l'enduriment de les polítiques del banc central".

Mentrestant, el ien i l'euro han aconseguit guanyar terreny al bitllet verd, amb la 'moneda única' saltant per sobre del nivell dels 1,08 dòlars -fins a màxims de set setmanes i mitjana- i el ien apreciant-se fins a gairebé les 112 unitats. Molt lluny queden els mínims amb els quals ambdues divises arrencaven la setmana en els 1,0617 dòlars i els 115 iens, respectivament. De fet, amb l'avanç de l'euro de l'últim dia del mes, la divisa europea ha tancat gener amb uns guanys de més d'un 2% i ha protagonitzat el millor mes contra el seu rival nord-americà des de març del 2016.

RESISTÈNCIES A VIGILAR

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, la resistència per a l'euro/dòlar segueix estant en els màxims de desembre, en els 1,0875 dòlars. Michael Hewson, analista de CMC Markets alerta al fet que l'escalada de l'encreuament més enllà del nivell dels 1,0850 dòlars obrirà les portes al fet que l'euro s'encimbelli fins als 1,10 dòlars.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía apunta que, malgrat la pujada del dimarts, "no hi ha novetats ni tampoc n'hi haurà, almenys mentre el preu segueixi encaixat dins del rang de preus comprès entre els 1,03394 com a suport i els 1,08735 com a resistència".

Noticias relacionadas

contador