• Es tracta de la dada més reduïda des d'abans de l'inici de la crisi econòmica
  • La caiguda es produeix per la menor quantitat d'hipoteques, perquè el crèdit al comerç va repuntar lleument
0cbhipoteca23

El deute creditícia de les llars es va reduir a l'agost fins al seu nivell més baix des de maig de 2006. És a dir, des d'abans de la punxada de la bombolla immobiliària que va disparar l'endeutament de famílies i empreses i, per tant, des d'abans de l'inici de la crisi econòmica dels últims nou anys.

En concret, el deute de les llars i de les institucions sense finalitat de lucre al servei de les llars (ISFLSH) es va reduir en 1.600 milions d'euros a l'agost respecte al mes de juliol, segons les dades publicades avui pel Banc d'Espanya (BdE). En termes interanuals, el descens va ser de 10.881.000 d'euros o, el que és el mateix, de l'1,1%.

La tendència ha estat constant per la cada vegada menor quantia de saldo d'hipoteques vives. Els bancs van restringir el crèdit durant la crisi i les famílies van protagonitzar una demanda menor que durant l'anterior dècada. Això implica que el deute hipotecari tendeix a reduir-se a Espanya fins als 533.764.000 d'euros a l'agost, un 2,8% menys que l'any anterior i mínims des de juny de 2006.

Per contra, el crèdit al comerç va augmentar a l'agost. Tot i que no suficientment per compensar el descens de les hipoteques, que va ser de 1.955 milions d'euros. Per la seva banda, els préstecs al comerç es van elevar a 248 milions d'euros. El sector financer ha estat procliu durant els últims anys a impulsar aquest tipus de crèdits que tenen associats tipus d'interès més alts que les hipoteques i, per tant, ofereixen una major rendibilitat davant l'escenari de l'euríbor en negatiu.

El deute de les empreses amb el sector financer també es va reduir a l'agost, en caure en 6.656.000 d'euros fins als 897.120 milions d'euros. Igual que en el cas de les hipoteques, es tracta de la xifra més baixa des de juny de 2006. Les dades agregades del Banc d'Espanya estan actualitzades fins al juliol, quan el saldo viu del deute de famílies i empreses es va situar en 2,746 bilions de euros, 8.248.000 d'euros menys que al juny.

Noticias relacionadas

contador