donald tusk theresa may
Consejo Europeo

La Unió Europea (UE) s'enfronta a dues setmanes de negociacions amb la primera ministra britànica, Theresa May, després que el Parlament britànic recolzés amb entusiasme el seu 'pla B'. Per ara, els presidents de la Comissió Europea i del Consell Europeu, Jean Claude Juncker i Donald Tusk, han llançat un gerro d'aigua freda sobre la possibilitat de revisar el Tractat de Retirada i han agitat el fantasma del 'Brexit dur'.

El primer va ser Juncker, durant la sessió plenària del Parlament Europeu de dimecres, en afirmar que la votació que va tenir lloc aquest dimarts al Parlament Britànic augmenta el risc que es produeixi una sortida caòtica del Regne Unit de la Unió Europea i va dir que els Estats membre havien d'estar preparats per a totes les opcions.

El negociador europeu per a la UE, Michel Barnier, també va rebutjar la possibilitat de modificar els termes de l'acord sobre la frontera d'Irlanda del Nord, el punt que més problemes està generant entre els euroescèptics del Regne Unit.

Més tard, aquest dimecres, Tusk, després de reunir-se amb May ha assenyalat que l'Acord de Retirada "no està obert a la renegociació" i ha dit no saber "què vol Regne Unit". "El meu missatge a la primera ministra Theresa May: la posició de la UE és clara i consistent. L'Acord de Retirada no està obert a la renegociació", ha assenyalat en un missatge al seu compte a la xarxa social Twitter. "Ahir, vam descobrir el que no vol el Regne Unit. Però encara no sabem què vol Regne Unit", ha afegit en el seu missatge.

Els experts es fan ressò d'aquestes paraules del president del Consell Europeu i assenyalen que les úniques bones notícies que es poden extreure dels esdeveniments de dimarts i dimecres és que "després de dos anys que ens diguin el que no vol, la Cambra de dels Comuns per fi ha aconseguit una decisió sobre quin tipus d'acord serà acceptable", comenta Marshal Glitter, analista d'ACS Global.

La Cambra dels Comuns va aprovar dimarts encarregar a May que torni a Brussel·les per intentar renegociar el Tractat de Retirada, especialment per modificar la salvaguarda dissenyada per evitar la volta a una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Molts diputats veuen amb recel aquest mecanisme perquè creuen que "atraparà" el Regne Unit a la Unió Duanera de manera indefinida, però el bloc dels 27 ho veu com un requisit irrenunciable per a un Brexit ordenat i per protegir la pau al Úlster.

D'altra banda, van decidir descartar l’esmena presentada pels laboristes perquè es forcés el govern de May a demanar una pròrroga de l'Article 50 del Tractat de Lisboa si no s'arribava a un acord abans del 29 de març.

"El 'backstop' és part de l'Acord de Retirada i l'acord de retirada no està obert a renegociació. Les conclusions del Consell Europeu de desembre són molt clares sobre això", va dir Tusk dimarts a través d'un dels seus portaveus, en un missatge consensuat amb els caps d'Estat i de govern de la UE.

Davant d'aquest panorama, "les males notícies són que la proposta de May ratificada pel Parlament no té la més mínima oportunitat de ser acceptada per les institucions europees", ha assenyalat Glitter. "Malgrat l'entusiasme de la premier de dimarts, la reacció d'Europa deixa clar que és possible que no pugui complir amb els canvis que està proposant", indica per la seva banda Fiona Cincotta, analista de City Index.

La lliura va reaccionar amb caigudes a les notícies, fins a la franja dels 1,3050 dòlars, des dels màxims de més de tres mesos de divendres, per sobre dels 1,32 dòlars. El cable es recupera aquest dijous cap als 1,3150 dòlars, ja que el mercat segueix apostant que Downing Street evitarà que s'executi el divorci amb la UE sense un acord.

Dimarts, el Parlament britànic també va aprovar un acord no vinculant pel qual es comprometien al qual el país segueixi treballant per evitar un abandonament del club europeu sense acord, de manera que les opcions del Brexit caòtic només s'han incrementat lleument, segons moltes empreses d'anàlisi. Per exemple, Goldman Sachs ha elevat el percentatge d'aquest desenllaç fins al 15%, des del 10% anterior.

Noticias relacionadas

contador