cbchinamade short1

Entre les incertesa política que poden afectar les diferents economies destaca la preocupació per les guerres comercials. No obstant això, el creixement a llarg termini de la Xina "no corre el risc" de veure frenat per aquests conflictes a causa principalment del fet que, a diferència d'anys enrere, la seva dependència del consum intern és avui molt més gran que la del comerç exterior, explica el Consell Assessor Mundial de Pimco.

Encara que això no vol dir que creguin que el conflicte entre els Estats Units i la Xina vagi a suavitzar. Al contrari, esperen que les tensions es prolonguin, s'intensifiquin i s’empitjorin "de manera imprevista". "Observem un major risc de deteriorament a l'entorn comercial que el que suggereixen els mercats" entre aquests dos territoris.

Esperen que les tensions es prolonguin, s'intensifiquin i s’empitjorin "de manera imprevista"

Ambdues parts tenen "certs al·licients polítics" perquè prossegueixin les hostilitats i les actituds negatives a l'àmbit comercial. Però l'escenari que planteja Pimco és que el desacord entre els Estat Units i la Xina "es quedarà a les portes de desmantellar el sistema de comerç mundial". És possible, a més, que aquests països aconsegueixin avançar en qüestions relacionades amb els dèficits comercials i la inversió estrangera.

El Govern xinès aplicarà una "ferma resistència" davant de qualsevol desafiament al creixement del país. Un model de capitalisme que atorga a l'Estat el paper principal de lideratge en matèria de planificació industrial i de foment de la investigació i el desenvolupament. Pimco considera que "és probable" que durant els tres pròxims anys el Producte Interior Brut (PIB) de la Xina augmenti com a mínim entre el 5% i el 6% anual, de manera que es mantindrà com un "important motor del creixement mundial".

MENYS CAPACITAT DELS EUA PER FER FRONT A DESAFIAMENTS

Els indicis positius apunten que el creixement dels Estats Units continuarà gràcies a la recuperació mundial sincronitzada, unes condicions financeres acomodatícies, la reforma tributària, l'entorn regulador i l'impuls de la política fiscal.

No obstant això, a llarg termini, el marcat augment del dèficit pot provocar que "es redueixi" el marge de maniobra de les polítiques fiscals dels Estats Units i la capacitat del Govern per fer front a nous reptes, segons apunta el Consell Assessor Mundial de Pimco.

Esperen que la Reserva Federal (Fed) continuarà pujant els tipus gradualment, encara que en algun moment podria sobrepassar el nivell neutral. A més, l'organisme sembla disposat a acceptar un modest excés del seu objectiu d'inflació.

Noticias relacionadas

contador