hipotecas

El client podrà reclamar el cobrament de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (IAJD) que hagi efectuat en la constitució d'una hipoteca, però només a l'administració tributària autonòmica corresponent, no al banc. A més, s'ha de tenir en compte el període de prescripció del pagament de l'impost, que és de quatre anys. És a dir, que només els que hagin signat una hipoteca de 2014 des d'ara podran sol·licitar la seva devolució. No obstant això, després del recent canvi de criteri del Tribunal Suprem sobre la seva decisió d'ahir, des del REAF només recomanen reclamar a aquells que van signar la seva hipoteca el setembre de 2014, la prescripció de la qual és imminent. A la resta, els aconsellen esperar que l'alt tribunal s'aclareixi.

Enmig del caos interpretatiu sobre l'aplicació de la sentència del Tribunal Suprem que estableix que el banc ha de fer-se càrrec de l'IAJD en la constitució d'una hipoteca, el Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF) ha volgut posar llum. Segons explica, "les persones o entitats que van rebre un préstec amb garantia hipotecària i que van tributar per la modalitat d'AJD de l'esmentat Impost sobre Transmissions no havien de haver-ho fet i, per això, si no ha transcorregut el període de prescripció, tenen dret a sol·licitar l'ingrés indegudament efectuat, en aquest cas, a la corresponent Administració tributària autonòmica".

Així mateix, el REAF, l'òrgan especialitzat en fiscalitat del Consell General d'Economistes (CGE), aclareix que la petició de devolució ha de ser a una autoritat tributària i no al banc. Apunta aquest òrgan que "això no té res a veure amb una reclamació de despeses a l'entitat bancària prestadora, com pot succeir en el cas de despeses indegudament repercutides al client", com passava en el cas de les clàusules sòl. "Estem davant d'una relació entre el client del banc i l'Administració autonòmica. Una altra cosa serà que aquesta pugui exigir el tribut al prestador", afegeix el REAF.

Aquest òrgan explica que el termini de prescripció del pagament de l'impost comença a comptar els 30 dies hàbils després del moment de la signatura del document públic. "Han de donar-se pressa els que van signar escriptures durant la segona quinzena de setembre de 2014, perquè la prescripció és imminent per a ells", aclareix.

No obstant això, si l'autoliquidació es va presentar després del termini establert, els quatre anys comptadors des de la data en què es va fer aquesta presentació. Si es va comprovar l'impost i es va presentar recurs o reclamació contra la liquidació administrativa, caldrà fer veure a l'òrgan administratiu o al corresponent tribunal que ha d'aplicar la jurisprudència del Tribunal Suprem, explica el REAF.

Noticias relacionadas

contador