consejo ministros coronavirus pedro sanchez

La irrupció del coronavirus suposarà una caiguda del PIB durant 2020 del 4,1% en un escenari optimista i sense tenir en compte les mesures adoptades, segons les dades d'un informe publicat aquest divendres per BBVA Research, que suavitza la caiguda al 0,6% si es té en compte les iniciatives impulsades pel Govern.

No obstant això, en l'escenari més pessimista, l'estudi de BBVA Research que analitza l'impacte macroeconòmic del coronavirus i de les polítiques d'estabilització a Espanya, assenyala que la reducció del PIB en 2020 passaria del 7,9% sense mesures pal·liatives al 4,5% amb elles.

"En aquesta situació, les polítiques fiscals han de fer tots els possibles per mitigar les potencials conseqüències permanents que pot suposar aquesta crisi. Les polítiques tindran més bons resultats com millor es dissenyin, i com més ràpidament i eficaçment s'implementin, evitant un ús poc eficient dels recursos públics", assenyalen.

Destaquen que realitzar previsions sobre els efectes del Covid-19 "entranya una incertesa excessiva associada a la durada del confinament, la intensitat dels efectes sobre l'economia, la gradualitat en l'aixecament de les restriccions, la probabilitat d'un rebrot a la tardor, el temps necessari per a desenvolupar una vacuna, i l'efectivitat de les polítiques adoptades a Espanya i la resta del món".

En un escenari "optimista", les conseqüències negatives de la crisi se solucionen durant el segon trimestre

Per això, a partir d'aquests escenaris base, han avaluat els efectes de la suspensió temporal de les regles fiscals europees, de les ajudes a treballadors afectats per la crisi, l'increment de la despesa sanitària, les exempcions i ajornaments d'impostos i cotitzacions socials, els avals públics per facilitar l'arribada de crèdit a les empreses, i la decisió del BCE de reforçar el seu programa de compra d'actius per tal d'evitar tensions en els mercats de deute públic.

Així, BBVA Research ha dibuixat un escenari "optimista", en el qual el pic d'hospitalitzacions per l'epidèmia es produeix la segona setmana d'abril, i les conseqüències negatives de la crisi se solucionen durant el segon trimestre. En aquest escenari, el consum minvaria un 18,8% i la demanda elèctrica, un 13,9%. Això suposaria una reducció del PIB en el primer trimestre de 4,7 punts i de 13,5 punts en el segon, mentre que la contracció en els dos últims trimestres seria gairebé del 2%. Així, l'economia espanyola es contrauria un 4,1% enguany, tenint en compte aquest escenari optimista sense mesures, enfront del creixement del 1,6% previst.

ESCENARIS PESSIMISTES

L'informe també analitza escenaris més pessimistes, en el qual la contracció del PIB s'elevaria al 7,9% el 2020, en el cas que, a més, es produís una pèrdua addicional de confiança. Mentrestant, preveu que un tancament més intens de l'economia minoraria el PIB en 3,8 punts i es restarien 0,5 punts al PIB en el cas d'una ampliació d'una setmana més de l'estat d'alarma.

Respecte a l'escenari que reflecteix les mesures adoptades pel Govern espanyol i les institucions europees per intentar pal·liar els efectes econòmics i el seu efecte potencial, BBVA Research estima que si aquestes accions incrementessin el dèficit públic en un 3,5% del PIB enfront de les previsions anteriors, la caiguda del consum privat es reduiria a la meitat i es frenaria la caiguda de la inversió, la qual cosa permetria una recuperació ràpida.

Noticias relacionadas

contador