imagen-sede-central-banco-espana 0
Banco de España

El Banc d'Espanya (BdE) ha certificat la frenada de l'economia espanyola i ha reformulat les seves previsions quan només queden uns mesos perquè acabi l'any. Ha rebaixat de forma dràstica la seva expectativa de creixement per a l'economia espanyola al 2% el 2019, després d'haver elevat al 2,4% el passat mes de juny. La "persistència de les actuals fonts d'incertesa" ha estat clau en la decisió adoptada per l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos, que també ha recordat la seva previsió del PIB en dues dècimes per al 2020 (1,7%) i en una desena per 2021 (1,6%).

"Les actuals projeccions apunten a una prolongació de la fase expansiva de l'economia espanyola", de manera que "el creixement seguirà recolzant-se en el to acomodatici de la política monetària, la favorable situació patrimonial del conjunt d'empreses i famílies i el cas que, després del seu debilitament recent, els mercats d'exportació tendiran a recuperar-se gradualment". Com a resultat de tot això, diu el BdE, s'espera que "el ritme d'avanç de l'economia continuï permetent reabsorbir l'encara elevat volum de desocupació", tot i que no es poden obviar els reptes que hi ha a l'horitzó, i que faran que el dinamisme de l'activitat es moderi durant els propers anys.

I és que el Banc d'Espanya creu que hi haurà una "disminució gradual del ritme de creació de llocs de treball". Apunta que l'ocupació creixerà menys del que s'esperava fins ara, tant aquest any com els dos següents, de manera que ha baixat dues dècimes la seva previsió en aquest sentit per 2019 i 2020, 1,8% i 1,3%, respectivament, mentre que la retallada per al 2020 és d'una dècima, i per a aquest exercici el BdE augura que l'ocupació augmentarà només un 1,5%.

En tot cas, diu, l'increment de l'ocupació propiciarà la reducció de la taxa d'atur, tot i que "de forma menys marcada del que es preveia el juny". Ara preveu que l'atur tanqui aquest any al 14,1%, dues dècimes per sobre del que s'estimava fa només tres mesos. El regulador apunta que durant els dos pròxims anys la desocupació es reduirà respecte a 2019, però molt menys del que s'havia estimat anteriorment. En concret, ha elevat la seva previsió per al 2020 en vuit dècimes, de manera que creu que la taxa d'atur se situarà aquest any al 13,2%. I per 2021 l'eleva en un punt, fins al 12,8%.

Els canvis en les projeccions del Banc d'Espanya es deuen al "deteriorament de l'entorn exterior" i les "incerteses procedents de la resta del món", que estan "exercint un efecte moderador" en l'economia espanyola. De fet, el BdE creu que aquest context de major incertesa per la guerra comercial o el Brexit "seguirà pesant", i apunta que "la resistència de l'economia espanyola" al context de major incertesa global ha estat "menor del que s'estimava fa tres mesos".

IMPACTE DE L'ATURADA POLÍTICA

El regulador creu que la recuperació del context global es posposarà "diversos trimestres", de manera que això, unit a la incertesa política interna per les noves eleccions previstes per al 10 de novembre, que "pràcticament impossibiliten la presentació durant el 2019 del projecte de Pressupostos generals de l'Estat per a 2020", han portat el regulador a canviar les seves estimacions.

"A l'àmbit intern persisteix un elevat grau d'incertesa sobre l'orientació futura de les polítiques econòmiques i de l'adopció de mesures que permetin elevar la capacitat de resistència de l'economia espanyola davant un eventual empitjorament del context macrofinancer global i augmentar el seu creixement potencial", apunta el regulador, que critica la manca d'una política fiscal capaç de fer front a l'"elevat nivell de deute públic". Això, assenyala, fa que les finances públiques espanyoles "segueixin presentant elements de vulnerabilitat davant eventuals pertorbacions adverses".

Per això avisa que l'economia espanyola podria patir si el comportament dels mercats d'exportació un dels principals pilars de l'economia nacional, no segueix la línia prevista i el seu debilitament no comença a revertir-se a inicis de 2020. "Si el debilitament recent de l'activitat tingués un caràcter més persistent, l'evolució de l'economia espanyola seria menys favorable de la prevista", diu el Banc d'Espanya.

PREVISIONS MUNDIALS

I les projeccions del BdE per a la resta del món han seguit la mateixa línia, "condicionades pels suposats sobre el grau de persistència de les actuals fonts d'incertesa". Segons el regulador, el PIB mundial creixerà un 2,8% aquest any, dues dècimes menys del previst el juny, mentre que per al 2020 ara s'augura un avanç del 3,2%, també dues dècimes per sota de les estimacions de fa tres mesos. El 2021, l'organisme que governa Hernández de Cos espera que el PIB creixi un 3,3%, una dècima menys del que projecta fins ara.

Noticias relacionadas

contador