• La moneda única visita els 1,15 dòlars després de les notícies que un euroescèptic liderarà el Comitè de Finances del Senat italià
Nowotny

L'euro ha recalat als voltants dels 1,15 dòlars aquest dijous, fins a un nou mínim anual als 1,1508 dòlars, marginalment per sota del preu del 29 de maig, quan va arribar a canviar-se als 1,1510 dòlars. La moneda comunitària ha visitat preus no vistos des de mitjans de juliol de 2017, molt pressionada després de les declaracions del membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), Edwald Nowotny, sobre el tipus de canvi de l'euro/dòlar. Les notícies que un euroescèptic estarà al capdavant d'un comitè del Senat italià han acabat dinamitant la divisa.

L'euro/dòlar no ha aguantat els 1,1550 dòlars, després dels últims informes que apunten a l'arribada d'Alberto Bagnai, un euroescèptic, per dirigir el Comitè de Finances del Senat. Les opinions de Bagnai sobre l'euro no són un secret per a ningú. "Desfer l'euro serà costós", apuntava l'any passat, "tot i que és menys costós que la seva alternativa, que és l'estancament prolongat de l'economia europea i, per tant, de l'economia mundial davant el creixent risc de col·lapse financer".

Hores abans, altres declaracions, aquest cop la de Nowotny ja havien suposat un cop per a la 'divisa única'. "Veig l'euro depreciar enfront del dòlar", va assenyalar el banquer central, una sentència que va deixar els analistes estupefactes i que deixa clar que el BCE està disposat a entrar en la 'guerra de divises' per afrontar els aranzels i disparar la inflació.

"No és habitual que els bancs centrals facin comentaris tan directes sobre el mercat de les divises, de manera que els inversors no s'ho van pensar dues vegades i van vendre l'euro, que ara posa a prova el crucial nivell dels 1,1550 dòlars" , indiquen els experts de Sucden Financial. A més de no amagar la seva estupefacció, l'opinió gairebé unànime dels experts és que el BCE vol abaratir l'euro per inflar els preus, però, a més, una moneda compartida més barata és la millor arma davant la guerra comercial que es forja.

"A causa de la manca d'inflació a l'Eurozona i l'escalada de les tensions comercials de Washington, el BCE està fent un esforç addicional per compensar qualsevol mesura aranzelària de l'Administració Trump", argumenta Boris Schlossberg, analista de BK Asset Management. "L'euro, per tant, segueix sent vulnerable a noves vendes", afegeix.

LA DIVERGÈNCIA DE TIPUS IMPULSA EL DÒLAR

Els inversors també han impulsat el dòlar, l'índex de referència -que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals- segueix en màxims d’11 mesos, ja que han seguit prenent posicions davant el que consideren que serà un llarg període de divergència pel que fa a tipus d'interès de la Reserva Federal (Fed) i la resta de bancs centrals. Un sentiment que, segons els experts de Commerzbank "no s'ha descomptat completament al mercat".

Les preocupacions sobre l'escalada en un conflicte comercial entre els Estats Units i la Xina, subratllades pels comentaris dels principals banquers centrals dimecres a Sintra, també han impulsat el 'bitllet verd', ja que els operadors consideren que una disputa aranzelària afegirà pressió als preus de l'economia nord-americana i obligarà la Reserva Federal a incrementar encara més els tipus.

La fortalesa del dòlar ha pesat també en la lliura, que ha seguit estirant la seva figura baixista aquest dijous, molt pressionada, encara que la primera ministra britànica, Theresa May, hagi aconseguit mantenir el timó en les negociacions sobre el Brexit. Després de recalar als 1,3150 dòlars durant dues jornades, durant una intensa setmana al Parlament britànic, el 'cable' (com es coneix a la lliura/dòlar) ha seguit cedint terreny, de camí als 1,3100 dòlars.

La decisió de tipus d'interès del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), es posa sota el focus. La certesa que el preu del diner es mantindrà al 0,5%, almenys fins a l'agost, afegeix encara més llenya al foc baixista de la lliura, que podria "trencar els 1,31 dòlars i dirigir cap a l'àrea d'1,2980 dòlars", indica Michael Hewson, analista de CMC Markets.

En altres llocs, el peso mexicà ha pujat un 0,8% enfront del dòlar davant la perspectiva que Banxico pujarà el tipus d'interès en 25 punts bàsics fins al 7,75% aquest dijous.

Noticias relacionadas

contador