• El dòlar s'estabilitza després del fre de l'aversió al risc per la guerra comercial
euro billetes portada

El mercat de les divises busca una mica d'estabilitat després de les recents sessions d'elevada volatilitat. L'euro i el dòlar es van vendre agressivament aquest dimarts, mentre els operadors buscaven refugi en els actius percebuts segurs com el ien i el franc suís. La moneda europea, que arrencava la jornada amb alces davant del 'bitllet verd', va acabar per sota dels 1,16 dòlars després que el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, insistís que els tipus es mantindran baixos ben entrat el 2019.

El dòlar, per la seva banda, es va deixar portar per un agut sentiment d'aversió al risc davant la nova escalada de la guerra comercial entre la Xina i els EUA, que va conduir la moneda nord-americana a mínims setmanals enfront del ien, mentre el franc suís també va repuntar davant el dòlar. Sense més novetats al front comercial que els aranzels ja anunciats, l'estira i arronsa verbal va elevar la factura de gravàmens a prop de 300.000 milions de dòlars, però a l'espera que es confirmin, els operadors buscaran consolidar els recents moviments.

Tot i que les tensions entre les dues primeres potències mundials es mantenen al radar dels inversors, l'atenció passa pel simposi del BCE a Sintra, on la conferència conjunta de Draghi, el governador de Banc del Japó, Haruhiko Kuroda, i el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell se seguirà minuciosament. La importància d'aquesta cita, per als experts de Danske Bank, radica que es posaran en relleu les "diferents aproximacions a la normalització monetària mitjançant les polítiques de tres dels majors bancs centrals del món".

Dimarts, va ser el banquer italià, disposat a no deixar l'euro tranquil, qui va dinamitar l'auge que havia experimentat la moneda compartida fins gairebé als 1,1650 dòlars, a la calor dels tambors de guerra comercial. Draghi va reiterar que el banc central serà molt pacient davant les pujades de tipus, que espera que es mantinguin sense canvis més enllà de l'estiu de 2019.

DATES CLAU DEL CONFLICTE COMERCIAL

El retrocés de l'euro, que es canvia de mans en la franja dels 1,1550/80 dòlars, va coincidir amb un rebot del bitllet verd. Contra el ien, la moneda nord-americana va remuntar el seu mínim de vuit dies i ha seguit avançant aquest dimecres fins als 110,20 iens, mentre l'índex del dòlar ha tocat un màxim d’11 mesos als 95,296 punts.

Els experts coincideixen en assenyalar que els mercats han recuperat certa calma després de l'alta volatilitat suscitada per l'amenaça del president nord-americà, Donald Trump, que imposarà aranzels addicionals per valor de 200.000 milions de dòlars. La Xina no es va acovardir i va comunicar que respondrà proporcionalment amb mesures "quantitatives i qualitatives".

Però és la "calma enmig de la tempesta" perquè des de Danske Bank avisen que els mercats es tornaran a veure alterats de nou en dues dates clau per a les relacions comercials entre les dues primeres potències mundials. El 30 de juny, Trump anunciarà les restriccions en les inversions xineses i el control d'exportacions en productes tecnològics a la Xina. I el 6 de juliol, quan s'han d'imposar els últims aranzels de Pequín, que desencadenaran els 200.000 milions de dòlars addicionals.

Noticias relacionadas

contador