lagarde bce le nouvel instrument d achats d obligations sera encadre 20220721070119

El Banc Central Europeu ha presentat les seves projeccions macroeconòmiques revisades després de la reunió del 8 de setembre. Ara, l'entitat espera una inflació molt més elevada i per sobre del seu objectiu del 2% fins al 2024, quan estima que creixerà un 2,3%.

"El Consell de Govern espera tornar a apujar els tipus d'interès, perquè la inflació continua sent excessivament elevada i és probable que es mantingui per sobre de l'objectiu durant un període perllongat", ha dit el banc central en un comunicat. Segons l'estimació d'avenç d'Eurostat, la inflació va assolir el 9,1% a l'agost. La forta pujada dels preus de l'energia i dels aliments, les pressions de demanda en alguns sectors a causa de la reobertura de l'economia i els colls d'ampolla a l'oferta continuen impulsant la inflació.

A més, diu el banc central que les pressions sobre els preus s'han continuat intensificant i estenent al conjunt de l'economia, i la inflació podria continuar augmentant a curt termini. A mesura que els determinants actuals de la inflació vagin desapareixent amb el temps i que la normalització de la política monetària es transmeti a l'economia i a la fixació de preus, la inflació baixarà. De cara al futur, els experts del BCE han revisat significativament a l'alça les seves projeccions d'inflació i ara esperen que se situï, de mitjana, el 8,1% el 2022, el 5,5% el 2023 i el 2,3%. el 2024.

Pel que fa al creixement de la zona euro, després d'experimentar un rebot al primer semestre del 2022, les últimes dades apunten a una desacceleració substancial del creixement de la zona de l'euro, i s'espera un estancament de l'economia durant els darrers mesos de l'any i al primer trimestre del 2023.

"Els preus molt elevats de l'energia estan reduint el poder adquisitiu de la renda dels ciutadans i, encara que els colls d'ampolla s'estan relaxant, continuen limitant l'activitat econòmica", ha dit el banc central. D'altra banda, "l'adversa situació geopolítica, especialment l'agressió injustificada de Rússia a Ucraïna, afecta la confiança de les empreses i dels consumidors", han afegit. Aquestes perspectives es reflecteixen en les últimes projeccions dels experts sobre el creixement de l'economia, que s'han revisat notablement a la baixa per a la resta d'aquest any i per al 2023. Els experts esperen ara que el creixement sigui del 3,1% 2022, el 0,9% el 2023 i l'1,9% el 2024.

contador