cbdraghi8q1

El Banc Central Europeu (BCE) considera que els projectes de plans pressupostaris de fins a sis països -Estonia, Irlanda, Xipre, Malta, Eslovàquia, i Espanya-, que està sotmès al component corrector, només compleixen "en línies generals" les exigències del pacte d'Estabilitat Pressupostària (PEC) de Brussel·les, tot i que preveu que Espanya reduirà el seu dèficit global per sota del valor de referència del 3% del Producte Interior Brut (PIB) abans que finalitzi 2018.

Segons es desprèn del butlletí econòmic mensual elaborat pel BCE, s'estima que Espanya, que roman sota el braç corrector de la UE des de 2010 i que va presentar un projecte que no contemplava modificacions de les polítiques enguany, aconseguirà reduir el seu dèficit per sota del 3% del PIB abans que finalitzi el termini fixat al procediment de dèficit excessiu (PDE), el 2018, a causa de l'acumulació d'esforços insuficients d'ajust estructural en relació amb els compromisos adquirits en el marc del PEC.

Així mateix, sobre la base de les previsions econòmiques de la tardor de 2017, només sis dels 18 projectes plans pressupostaris compleixen "plenament" el PEC: Alemanya, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos i Finlàndia. Això no obstant, els plans de sis estats membres plantegen "risc d'incompliment". Aquesta conclusió es refereix als de França, Bèlgica, Itàlia, Àustria, Portugal i Eslovènia.

Amb tot, el BCE posa de manifest la pèrdua d'eficàcia de les avaluacions dels projectes de plans pressupostaris. "L'objectiu d'aquests projectes, que es va introduir com a resposta a la crisi, era proporcionar un mitjà per identificar i evitar possibles allunyaments d'unes polítiques fiscals sanejades en una fase primerenca del procés pressupostari", explica el document.

No obstant això, la Comissió ha enviat cartes als països que preveuen notables deficiències en el compliment de les exigències del PEC instant-los que prenguin mesures addicionals i, el 2014, fins i tot, alguns països es van comprometre públicament a prendre mesures. En canvi, en el context actual, cap dels països que no tenen previst realitzar els esforços fiscals exigits el 2018 ha respost adoptant mesures addicionals.

Aquest any, a la declaració sobre projectes de plans pressupostaris per 2018, l'Eurogrup "només convida els països en qüestió a considerar en el moment oportú les mesures necessàries per abordar els riscos identificats per tal de garantir que els pressupostos del proper exercici compleixin amb les disposicions del PEC".

A més, el BCE indica que des que es va establir l'avaluació dels plans pressupostaris, la proporció de països que han presentat projectes que compleixen el PEC "no ha variat i s'ha mantingut al voltant d'una tercera part, tot i la millora de les condicions econòmiques". Des que va començar a efectuar-se l'exercici d'avaluació a la tardor de 2013, únicament els plans d'Alemanya i dels Països Baixos han estat avaluats positivament tots els anys.

RECUPERAR L'EFICÀCIA

"És essencial que l'exercici d'avaluació dels projectes de plans pressupostaris recuperi la seva eficàcia", assevera el BCE, ja que, en general, resulta complicat valorar fins a quin punt aquesta eina ha animat els països a incloure mesures addicionals als seus pressupostos definitius.

"Els governs poden adoptar aquestes mesures a la fase final d'elaboració dels pressupostos o durant la seva aplicació al llarg de l'any sense vincular-les específicament als resultats de l'exercici d'avaluació", explica l'institut emissor, alhora que manifesta que la valoració de si els països han complert el PEC un any determinat es basa en l'execució pressupostària i es realitza uns 18 mesos o més després de l'inici de l'avaluació dels projectes de plans pressupostaris.

En aquest sentit, la institució presidida per Mario Draghi sosté que, per llavors, els canvis a les estimacions sobre la posició d'un país al cicle econòmic, així com les modificacions de les normes, poden donar com a resultat una avaluació més favorable del compliment amb el PEC.

Així, creu que una forma de millorar el compliment del Pacte per part dels països és sol·licitar la presentació de plans actualitzats en tots els casos en què es prevegin desviacions significatives respecte a les exigències. "Millorar el funcionament d'aquest exercici d'avaluació dels projectes de plans pressupostaris és important per poder abordar els desequilibris pressupostaris en temps de bonança econòmica i disposar de més marge de maniobra fiscal a futures crisis", assevera.

Noticias relacionadas

contador