ep la presidenta del bce christine lagarde 20200716170502
Adrian Petty/ECB/dpa - Archivo

El Banc Central Europeu (BCE) ha millorat lleument les seves perspectives econòmiques per a enguany al conjunt de l'Eurozona. Tal com ha explicat la presidenta de l'entitat, ara preveuen que el Producte Interior Brut (PIB) es contregui només un 8%, en lloc de la caiguda del 8,7% que havia pronosticat anteriorment.

A la roda de premsa posterior a la reunió de política monetària del banc central, Christine Lagarde ha estat l'encarregada de donar a conèixer aquestes noves previsions. No obstant això, malgrat la millora del PIB d'aquest 2020, el BCE ha decidit rebaixar lleument el pronòstic per a 2021, des del 5,2% estimat al juny fins al 5%. I per a 2022, la dada s'ha modificat una dècima a la baixa, al 3,2%.

"En general, el balanç de riscos per a les perspectives de creixement de la zona euro continua inclinat a la baixa", ha subratllat la presidenta de l'entitat, que ha apuntat que "aquesta valoració reflecteix les encara incertes implicacions econòmiques i financeres de la pandèmia".

I pel que fa a la inflació, el BCE ha decidit deixar sense canvis el pronòstic per al 2020 al 0,3%. Lagarde ha avisat que, igual que a l'agost es va registrar una deflació del 0,2%, durant els pròxims mesos els preus continuaran baixant. De fet, no es tornarà a registrar inflació al conjunt de l'Eurozona fins a "principis" de 2021, ha explicat.

D'aquesta manera, la projecció d'inflació per a 2021 s'ha elevat dues dècimes, a l'1%, i l'estimació per a 2022 s'ha mantingut sense canvis a l'1,3%.

bce proyeccionesmacroseptiembre
Nuevas proyecciones del BCE sobre la Eurozona

La presidenta del BCE ha alertat que l'"ímpetu" de la recuperació econòmica del sector serveis s'ha "alentit" en comparació amb el sector manufacturer. "Els increments de les infeccions durant els mesos de l'estiu són vents en contra per a les perspectives a curt termini. L'economia de la zona euro hauria de ser recolzada per unes condicions financeres favorables", ha postil·lat Lagarde.

MILLORA LA SEVA PREVISIÓ SOBRE L'ATUR

Pel que fa a la taxa d'atur, el BCE ha millorat també les seves projeccions. Mentre que al juny estimava un nivell d'atur del 9,8% al 2020 i d'un 10,1% al 2021, aquest dijous ha ajustat aquestes xifres fins a un 8,5% enguany i un 9,5% al 2021.

"Tenint en compte l'entorn actual d'elevada incertesa, el Consell de Govern valorarà amb cura les noves dades, incloent-hi els desenvolupaments en el tipus de canvi, respecte a les seves implicacions per a les perspectives d'inflació a mitjà termini", ha indicat Lagarde durant la seva intervenció inicial. Aquestes últimes setmanes, l'euro ha guanyat valor respecte al dòlar.

Preguntada posteriorment pels periodistes, la presidenta del BCE ha agregat que l'autoritat vigilarà el tipus de canvi perquè té implicacions per a l'evolució dels preus, encara que ha insistit que la política monetària del BCE no està dirigida a controlar o modificar el tipus de canvi, sinó a mantenir l'estabilitat de preus.

ESCENARIS ALTERNATIUS

Igual que fa tres mesos, el BCE ha ofert dos escenaris alternatius respecte a les seves projeccions macroeconòmiques, reflectint un impacte menor i major del que es preveu a l'escenari principal. D'aquesta manera, a l'escenari més optimista, l'autoritat monetària preveu que el PIB caigui un 7,2% enguany i repunt un 8,9% al 2021. Al juny, la perspectiva més optimista era que l'economia es contragués un 5,9% en 2020 i creixés un 6,8% l'any següent.

D'altra banda, l'escenari pessimista contempla una caiguda del PIB del 10% al 2020 i una alça al 2021 només del 0,5%. Al juny, el BCE considerava que el pitjor escenari era que el PIB caigués un 12,6% al 2020 però que repuntés un 3,3% al 2021.

Pel que fa a la taxa d'atur, l'autoritat monetària també ha ajustat les seves previsions entorn de la seva estimació central. Així, les seves estimacions van des del 8,3% per a 2020, a l'escenari optimista, fins al 8,9%, en el més negatiu. Al juny, la pitjor dada estimada pel BCE considerava que la taxa d'atur enguany al conjunt de l'Eurozona podria escalar fins a l'11,3%.

Noticias relacionadas

contador