la hausse des rendements en tete des questions pour la bce

El Banc Central Europeu (BCE) manté el peu a l'accelerador de les seves compres pandèmiques fins al setembre. Com havia previst el consens del mercat, l'entitat presidida per Christine Lagarde ha decidit estendre fins al tercer trimestre del l'any el seu ritme "significativament més elevat de compres", en comparació amb els primers mesos de 2021, sota el seu programa de compra d'actius contra la pandèmia (PEPP) amb l'objectiu de mantenir en un bon nivell les condicions de finançament, segons ha informat aquest dijous en acabar la reunió de política monetària.

"D'acord amb la valoració conjunta de condicions de finançament i inflació, el Consell de Govern espera que les compres netes sota el PEPP durant el pròxim trimestre segueixin sent realitzades a un ritme significativament més gran que durant els primers mesos de l'any", ha explicat l'autoritat monetària.

Aquest canvi ha estat l'únic al comunicat emès per l'entitat, ja que la resta d'instruments de política monetària s'han deixat sense canvis respecte a la reunió d'abril. Així, el BCE ha mantingut els tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament al 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà al -0,50% i la de facilitat de préstec, al 0,25%.

El volum de compres sota el PEPP seguirà sent d'1,85 bilions d'euros. Les adquisicions d'actius a l'empara d'aquest programa es realitzaran de forma flexible fins a març de 2022 i les reinversions dels venciments es realitzaran fins a finals de 2023.

A la reunió de Consell de Govern de març -la d'abril va passar sense pena ni glòria-, el BCE va avançar un "ritme significativament més gran" de compres en el marc del programa de compres d'emergència en comparació del primer trimestre. En termes nets, és a dir, excloent-ne les compres per compensar els reemborsaments dels valors adquirits que vencen, ascendeixen a prop de 19.000 milions d'euros per setmana, enfront dels 15.000 milions d'euros de les setmanes anteriors a la reunió de març. Després del llançament del PEPP, a la primavera de 2020, les compres setmanals es van situar al voltant dels 25.000 milions d'euros.

"A causa de la part residual del PEPP, és a dir, el 40% dels 1.850.000 milions d'euros previstos actualment, el BCE podria continuar fàcilment les seves compres al ritme actual fins al març de 2022", analitza Bruno Cavalier, economista en cap d'Oddo BHF.

Pel que fa a la resta d'instruments, el banc central seguirà realitzant compres netes d'actius sota el seu programa estàndard (APP) a un ritme mensual de 20.000 milions nets "durant tant de temps com calgui". El BCE reinvertirà els fons del deute que vencin durant un període de temps "prolongat" després que comenci a pujar els tipus d'interès.

En darrer lloc, l'autoritat monetària ha indicat que seguirà proporcionat "àmplia liquiditat" a través de les seves operacions de refinançament, especialment a través del tercer programa d'operacions de refinançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III).

Noticias relacionadas

contador