bce 20220610135417

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous la decisió de política monetària després de la reunió del Consell de Govern del mes de juliol. L'organisme ha optat per apujar els tipus d'interès per primera vegada en 11 anys i ho ha fet en 50 punts bàsics, "en línia amb el ferm compromís amb el mandat de mantenir l'estabilitat de preus, ha decidit adoptar noves i importants mesures" per assegurar que la inflació torni a situar-se al seu objectiu del 2% a mitjà termini", segons ha dit en un comunicat.

Així, el tipus d'interès de les principals operacions de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 0,50%, 0,75% i 0,00%, respectivament, amb efectes a partir del 27 de juliol del 2022. El banc central ha aprovat l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió (Transmission Protection Instrument, TPI), l'eina destinada a prevenir la fragmentació als mercats de deute.

L'increment del doble del que va avançar el banc central s'allunya del preanunci monetari del mes de juny, quan va anticipar una alça del preu dels diners de 25 punts bàsics. Les actes de la reunió del juny van corroborar que el banc central no creia que una pujada més gran al juliol alleugerís la inflació i es deixava un increment del 0,50% per al setembre, però les condicions a l'eurozona han empitjorat des d'aleshores i s'han succeït les notícies negatives, entre elles la paritat de l'euro enfront del dòlar, que fins i tot es va arribar a fer trencar-la breument.

"El Consell de Govern ha considerat que és adequat fer un primer pas en el camí de normalització dels tipus d'interès oficials més significatiu del que indica la reunió anterior", expressa el comunicat. "Aquesta decisió es basa en la valoració actualitzada del Consell de Govern dels riscos per a la inflació i té en compte el suport reforçat que proporciona el TPI per a la transmissió efectiva de la política monetària". Una decisió, diu el BCE, que "contribuirà al retorn de la inflació a l'objectiu a mitjà termini del Consell de Govern enfortint l'ancoratge de les expectatives d'inflació i assegurant l'ajust de les condicions de demanda per aconseguir el seu objectiu d'inflació a mitjà termini".

A les properes reunions el BCE creu que "serà apropiada una normalització addicional dels tipus d'interès", per la qual cosa seguirà amb les alces, tal com es va avançar al juny. Els mercats contemplen una pujada total entre 125 i 150 punts bàsics aquest any.

Al comunicat, cal destacar-hi també que l'institut emissor es dona permís per abandonar el 'forward guidance', l'orientació que es donava als mercats. "El pas avançat per sortir dels tipus d'interès negatius acordat avui permet al Consell de Govern una transició a un enfocament en què les decisions sobre els tipus d'interès s'adoptaran a cada reunió", expressa, alhora que indica que "el camí futur dels tipus d'interès oficials que acordi el Consell de Govern continuarà depenent de les dades i l'ajudarà a complir el seu objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini. En el context de normalització de la seva política, el Consell de Govern avaluarà les opcions de remuneració de l'excés de liquiditat”.

L'INSTRUMENT PER A LA PROTECCIÓ DE LA TRANSMISSIÓ

El banc central també ha explicat que mentre el Consell de Govern segueix normalitzant la política monetària, el TPI assegurarà la transmissió fluida de l'orientació d'aquesta política a tots els països de la zona de l'euro. La unicitat de la política monetària del Consell de Govern és condició indispensable perquè el BCE pugui complir el mandat de mantenir l'estabilitat de preus.

El TPI se sumarà al conjunt d'eines del Consell de Govern, diu l'institut emissor, i "es pot activar per contrarestar dinàmiques de mercat no desitjades o desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària al conjunt de la zona del euro". El “volum de les compres en el marc del TPI dependrà de la gravetat dels riscos per a la transmissió de la política”. No s'han establert restriccions ex ante per a les compres. En salvaguardar el mecanisme de transmissió, el TPI permetrà al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat de mantenir l'estabilitat de preus.

En qualsevol cas, la flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP) que vagin vencent continua sent la primera línia de defensa per contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió relacionats amb la pandèmia.

Noticias relacionadas

contador