cb bce sh1

El Banc Central Europeu alerta que els signes de desacceleració econòmica són clars i que, fins i tot, el creixement serà encara més feble del que es pensava. Segons reflecteixen a les actes publicades aquest dijous, l'organisme creu que la millor manera per combatre-la pot ser un paquet de mesures. La propera reunió tindrà lloc el 12 de setembre.

"Els indicadors disponibles a l'actualitat apunten a un creixement més lent durant el tercer trimestre del 2019, cosa que genera dubtes més generals sobre la recuperació esperada durant la segona meitat de l'any". "Els riscos a la baixa s'han generalitzat i la seva persistència també podria requerir una revisió de l'escenari de creixement de referència".

La zona euro fa mesos que mostra signes de desacceleració. Amb prou feines va créixer durant el segon trimestre i Alemanya, la major economia europea, pot estar entrant en recessió. A això s'uneix la guerra comercial global, la desacceleració de la Xina i la incertesa del Brexit.

Els problemes fora de la zona euro amenacen amb infectar l'economia del bloc

El president del BCE, Mario Draghi, ha promès que hi haurà més estímuls. Entre ells, la retallada dels tipus d'interès i més compra d'actius, segons les actes de la reunió celebrada el juliol. El banc també podria oferir més suport al sector bancari.

"L'experiència ha demostrat que un paquet, com la combinació de retallades de tipus i compres d'actius, va ser més efectiu que una seqüència d'accions selectives", per això, "les diverses opcions s'haurien de veure com un paquet, és a dir, una combinació d'instruments amb importants complementarietats i sinèrgies", assenyala el BCE.

Alguns membres van argumentar que els tipus d'interès negatius augmentaven la pressió sobre el sector bancari, mentre que altres van advertir sobre les conseqüències no desitjades de tal canvi de política. A més, els responsables polítics van expressar durant aquesta reunió la seva preocupació que les dades apuntaven a una altra retallada en les previsions del BCE i els problemes fora de la zona euro amenaçaven amb infectar l'economia del bloc.

A Draghi només li queden dues reunions al capdavant del BCE, abans que passi el testimoni, a finals d'octubre, a Christine Lagarde. El comiat de l'actual president de l'organisme coincideix amb la data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Noticias relacionadas

contador