ep february 25 2020 - shanghai china pedestrians wear surgical masks as protection against the
Dave Tacon

El Banc Popular de la Xina (PBOC) ha anunciat aquest dilluns dues accions encaminades a injectar liquiditat a la seva economia: rebaixar els tipus repo del 2,40% al 2,20%, la reducció més significativa dels darrers 5 anys, i llançar estímuls per valor de 7.000 milions de dòlars. La institució monetària del gegant asiàtic no desgrana els motius de la seva actuació.

La retallada dels tipus repo -de préstecs bancaris- a 7 dies i el rescat monetari mantindrà la liquiditat suficient per ajudar l'economia real, segons ha dit el banc central. Aquesta és la primera retallada de taxes del supervisor monetari xinès des de febrer i està en línia amb les promeses del Partit Comunista del divendres d'augmentar el suport a l'economia a través de l'increment de les vendes de deute sobirà, a mesura que la demanda nacional i internacional es desploma a causa de la pandèmia. El pas també acosta al PBOC a la postura dels seus homòlegs globals, que han flexibilitzat la política dramàticament durant les últimes setmanes.

"La retallada de tipus més gran del que és habitual és una indicació que la Xina està disposada a unir-se al consorci coordinat de bancs centrals per a l'estabilització econòmica", indica Raymond Yeung, economista en cap de la Xina a Austràlia i Nova Zelanda Banking Group a Hong Kong. "Les petites i mitjanes empreses s'estan esfondrant per falta de flux de caixa", afegeix l'expert.

Una reducció en la qual és l'eina principal del banc central per ajustar el preu de la liquiditat del mercat també obre pas a les pròximes reduccions de la seva eina principal de finançament a un any i, potencialment, a una retallada de la taxa de dipòsit de referència. Les reduccions de tipus també han de reflectir-se en el principal punt de referència del mercat del cost dels préstecs a les empreses, la taxa preferencial de préstecs.

"Rebaixar les taxes d'interès dels bancs sense una reducció del cost dels passius reduiria el marge d'interès net de les entitats, erosionant-ne la rendibilitat i base de capital", indica Ding Shuang, economista cap de la Gran Xina i el nord d'Àsia de Standard Chartered Bank. "És necessari una retallada de la taxa de dipòsit de referència".

La Xina augmentarà el seu dèficit fiscal com a part del producte interior brut, emetrà deute sobirà especial i permetrà als governs locals vendre més bons d'infraestructures com a part d'un paquet per estabilitzar l'economia, segons una reunió del Politburó el dimecres, va informar Xinhua el divendres a la nit.

En un comunicat separat publicat el divendres a la nit, el PBOC va demanar una millor coordinació de les polítiques macro globals, i va emfatitzar que mantindrà la liquiditat suficient per poder ajudar l'economia real i vigilarà els riscos d'inflació.

La retallada del dilluns indica que el PBOC ha entrat en "una etapa amb un ajust anticíclic més fort", en consideració tant de la demanda interna com del brot de virus global, va dir Ma Jun, assessor del PBOC, en un comunicat. "El PBOC no dispara totes les seves bales d'un sol cop. La Xina encara té molt de marge en política monetària ".

Noticias relacionadas

contador