• Anuncia canvis en la composició d'aquest programa per a evitar caigudes dels tipus a llarg termini
  • Els tipus d'interès, com s'esperava, es mantenen sense canvis en el -0,1%
Kurod BoJ

El Banc del Japó (BoJ) no ha sorprès avui dimecres, en la reunió de política monetària de setembre, en deixar inalterats els tipus d'interès de referència en el -0,1%, nivell en què estan des del gener. Així mateix, continua amb el seu programa de compra d'actius (QE) amb una quantitat anual de 80 bilions de iens, més de 700.000 milions d'euros, encara que amb importants canvis. El Nikkei cotitza amb pujades de més de l'1,5%, mentre que el ien cau un altre punt percentual respecte al dòlar i un 0,8% respecte a l'euro.

  • 0,5942€
  • -0,40%
  • 0,0064$
  • -0,70%
  • 38.405,66
  • 1,24%

La institució governada per Haruhiko Kuroda anuncia modificacions en la composició del seu particular QE amb l'objectiu d'evitar una disminució dels tipus d'interès a llarg termini en l'economia. D'aquesta manera, no canvia la quantitat però sí incideix en provocar un impacte diferent en la corba de rendiments dels tipus, en posar el focus en el llarg termini en un nou intent per impulsar els preus i el creixement, la qual cosa a penes ha aconseguit fins ara amb la resta d'estímuls monetaris.

Kuroda: "Amb el control de la corba de rendiment, podem aconseguir disminucions en els tipus d'interès reals que són destjables per a l'economia"

No obstant això, Kuroda i els seus han defensat que el Japó ja no està en deflació com el 2013 per la seva política expansiva, tot i que reconeixen que està lluny de l'objectiu del 2%. A més, l'IPC subjacent va caure un 0,5% a l'agost respecte a l'any anterior, la qual cosa va suposar el cinquè mes consecutiu de descensos. "No hi ha cap canvi en el nostre compromís d'assolir el 2% al més aviat possible", ha assenyalat el governador en la roda de premsa posterior a la reunió, segons recull CNBC.

COMPRA DE BONS A 10 ANYS

Així, el BoJ començarà a comprar bons japonesos a 10 anys, que tenen un rendiment proper al 0%. Aquest anunci, augmenta les expectatives que aquests nivells es mantinguin durant molt de temps. La decisió s'ha produït amb set vots a favor i dos en contra. "Amb el control de la corba de rendiment, podem aconseguir disminucions en els tipus d'interès reals que són desitjables per a l'economia", defensa Kuroda.

La institució governada per Kuroda també ha eliminat l'objectiu de 80 bilions anuals com a tal, tot i que ha assegurat que seguirà executant el programa amb la mateixa quantitat. El governador del BoJ assenyala a més que seguiran vigilants, i no descarta nous "ajustos" de la política monetària.

contador