ep sede del banco de canada 234 wellington st w ottawa on k1a 0g9 canada
BANCO DE CANADÁ/EUROPA PRESS - Archivo

El Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha pujat els tipus d'interès en 75 punts bàsics, fins al nivell del 3,25%, segons ha comunicat aquest dimecres. El banc central també ha anunciat que continua amb la política d'ajust quantitatiu.

L'economia canadenca està evolucionant d'acord amb les projeccions realitzades per l'entitat al juliol i el creixement continua frenant-se a causa dels efectes provocats pels nous brots de Covid-19 i les interrupcions contínues dels subministraments, així com per la guerra d'Ucraïna.

Al Canadà, al juliol la inflació va disminuir fins al 7,6% des del 8,1% anterior. En canvi, la inflació subjacent, que exclou els preus de l'energia i els aliments no elaborats, ha augmentat i les dades indiquen "una ampliació més gran de les pressions sobre els preus, particularment als serveis".

A curt termini, les expectatives d'inflació continuen sent altes i l'organisme ha destacat que "com més temps continuï això, més gran serà el risc que la inflació elevada s'arreli".

A causa de les perspectives d'inflació, el Consell de Govern del banc central ha considerat que els tipus d'interès han de continuar augmentant així com l'ajust quantitatiu, que continuarà juntament amb els augments de taxes. A mesura que l'enduriment monetari comenci a mostrar els efectes a través de l'economia, el Banc del Canadà avaluarà la manera com seguirà pujant els tipus per aconseguir l'objectiu d'inflació al 2% i l'estabilitat de preus.

L'economia canadenca continua operant amb excés de demanda i el mercat laboral es manté ajustat. El PIB del país va créixer un 3,3% al segon trimestre, per sota de les projeccions del banc central. Tot i això, els indicadors de demanda interna es van mostrar forts, amb un creixement del consum i de la inversió empresarial.

"Amb taxes hipotecàries més altes, el mercat de l'habitatge s'està comportant com s'esperava, després d'un creixement insostenible durant la pandèmia. El banc continua esperant que l'economia es moderi a la segona meitat d'aquest any, a mesura que la demanda mundial es debilita i la política monetària més estricta al Canadà comença a alinear la demanda amb l'oferta", ha assenyalat el BoC.

Els bancs centrals de tot el món estan endurint les polítiques monetàries com a conseqüència de l'elevada inflació. "L'activitat econòmica als Estats Units s'ha moderat, encara que el mercat laboral nord-americà continua sent ajustat. La Xina s'enfronta a desafiaments continus pels tancaments de Covid. Els preus de les primeres matèries han estat volàtils: els preus del petroli, el blat i la fusta s'han moderat, mentre que els preus del gas natural han augmentat", ha analitzat l'organisme.

Noticias relacionadas

contador