ep archivo   bandera de eeuu
TWITTER - Archivo

El mercat laboral nord-americà continua sòlid, però ha alentit el ritme de creixement durant el mes d'agost. L'economia del país va crear 315.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 300.000, però que suposa una disminució respecte als 526.000 creats al juliol. La taxa d'atur, per part seva, s'ha incrementat a l'agost fins al 3,7%, des del 3,5% registrat al juliol, segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA.

En altres paràmetres destacats, els salaris van pujar a un ritme mensual del 0,3%, situant-se al 5,2% interanual, pràcticament en línia amb el 5,3% estimat pels mercats. A més, la taxa de participació al mercat laboral va augmentar lleugerament al 62,4%, des del 62,1% registrat al juliol i anticipat pel consens.

La taxa d'atur que engloba els treballadors a temps parcial es va incrementar a l'agost fins al 7%, des del 6,7% del mes anterior.

Els serveis professionals i empresarials van liderar la creació d'ocupació amb 68.000 llocs de treball nous, seguits per l'atenció mèdica amb 48.000 i el comerç al detall amb 44.000. L'oci i l'hostaleria en van augmentar en 31.000.

La indústria manufacturera va afegir 22.000 llocs, les activitats financeres, 17.000 i el comerç a l'engròs va augmentar les contractacions en 15.000.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

"El mercat laboral nord-americà és fort", és el missatge que llança Naeem Aslam, d'Avatrade, que també ha destacat que la taxa de participació al mercat laboral ha millorat, "que és el que vol la Fed". Tot i això, en haver-se produït un augment de la taxa d'atur, vaticina que "és poc probable que la Fed augmenti la taxa de manera agressiva".

Des de Pantheon Macroeconomics indiquen que el creixement de l'ocupació s'està desaccelerant gradualment, tot i que la participació al mercat laboral està augmentant. "Aquest informe té elements que agradaran a la Fed, i alguns que no agradaran. La possibilitat d'un augment de 50 punts bàsics aquest mes ha augmentat, però les dades d'inflació són clau per a la decisió del FOMC. N'esperem números decents, per la qual cosa ens mantenim al nostre pronòstic de 50 punts bàsics".

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, comenta que les dades d'ocupació són "números positius, però faran poc per canviar l'augment de les taxes en 75 punts bàsics enfront de 50 punts bàsics. Tots els ulls ara es tornen cap a la següent publicació: la inflació dels EUA el 13 de setembre".

Oxford Economics apunta que el creixement de l'ocupació es va moderar des del juliol, encara que es va mantenir fort, mentre que el creixement anual dels salaris es va mantenir estable i la taxa de participació de la força laboral es va recuperar notablement. En aquest sentit, la modesta desacceleració en el creixement de l'ocupació a l'agost “pot ser ben rebuda per la Fed, però no evitarà més augments considerables de les taxes als propers mesos. El president de la Fed, Powell, va deixar clar la setmana passada que el FOMC planeja portar les taxes a un territori restrictiu per reduir la inflació i evitar que es deslliguin les expectatives d'inflació. Esperem 150 punts bàsics més d'augments de taxes abans de final d'any, liderats per un augment de taxes de 75 punts bàsics a la reunió de setembre".

"El mercat laboral es mou en la direcció correcta per a la Fed. Per desgràcia per als nord-americans això significa que s'està debilitant. La taxa d'atur va augmentar al màxim des de principis del 2020 i la contractació s'ha alentit notablement. La tendència del mercat laboral pot importar més que la xifra real als mercats. Tot i això, aquestes xifres segueixen semblant massa altes en el context d'una inflació inusualment alta. Definitivament, no són suficients perquè la Fed vegi la seva feina feta", valora Callie Cox, analista de inversions d'eToro.

Noticias relacionadas

contador