bank of england dl boe boe uk sterling gilts economy bonds pound
Bank of England ( https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/ ) No changes made

El Banc d'Anglaterra no s'ha precipitat a l'hora d'iniciar el cicle de pujades de tipus per les pressions de la inflació i ha mantingut el preu dels diners en el mínim històric del 0,1%. Sí que hi ha hagut novetats en les votacions del Comitè de Política Monetària, amb un resultat de 7 membres a favor de mantenir els tipus i 2 a favor de pujar-los. Així mateix, a l'apartat de projeccions macroeconòmiques, el banc central del Regne Unit ha elevat la perspectiva d'inflació i ha rebaixat la de creixement.

Els responsables polítics del Banc d'Anglaterra que han votat a favor de pujar els tipus d'interès al 0,25% han estat el vicegovernador Sir Dave Ramsden i el membre extern Michael Saunders.

L'MPC "ha jugat segur en optar per esperar que es publiquin les dades clau del mercat laboral, relatives al període transcorregut des de la finalització del règim de permisos, just abans de la propera reunió del 16 de desembre", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics. Si aquestes dades estan "àmpliament en línia" amb les previsions del banc central a l'Informe de Política Monetària del novembre, el Comitè pensa que "seria necessari durant els propers mesos augmentar el tipus d'interès bancari per tornar la inflació de l'IPC de manera sostenible a l'objectiu del 2%”.

El Banc també ha deixat sense canvis el programa de flexibilització quantitativa. Tot i això, el comitè es va dividir en 6-3, amb Catherine Mann, Dave Ramsden i Michael Saunders pressionant per retallar el programa de compra de bons.

Pel que fa al quadre macroencòmic de l'entitat, publicat aquest dijous, el banc central ha elevat les previsions d'inflació, i ara considera que la inflació dels preus al consum arribarà a un màxim del 5% al mes d'abril de 2022, abans de retrocedir-se. Això suposa més del doble del seu objectiu del 2%, enfront del 3,1% del setembre, i suposaria una pressió més gran sobre el cost de la vida per a les llars.

El banc adverteix que els preus continuaran pujant els propers mesos, en part a causa de l'augment dels preus de l'energia, a més de la pujada dels preus dels béns i els aliments.

La Vella Dama del carrer Threadneedle espera que la inflació augmenti fins a una mica menys del 4% a l'octubre, a causa sobretot de l'impacte en les factures dels serveis públics de la pujada passada dels preus del gas a l'engròs. S'espera que la inflació de l'IPC augmenti fins al 4,5% al ​​novembre i es mantingui al voltant d'aquest nivell durant l'hivern, a causa dels augments nous dels preus dels béns bàsics i dels aliments. Els preus del gas a l'engròs han pujat molt des de l'agost.

En funció de la trajectòria dels tipus d'interès bancaris prevista pel mercat i de les previsions actuals de l'MPC sobre els preus futurs de l'energia, es preveu que la inflació de l'IPC se situï lleugerament per sobre de l'objectiu del 2% d'aquí a dos anys i just per sota de l'objectiu al final del període de previsió.

DISMINUEIX EL CREIXEMENT

Alhora, les noves previsions del Banc d'Anglaterra mostren un panorama més feble per al creixement econòmic de la Gran Bretanya, ja que els colls d'ampolla que han llastat les cadenes de subministrament mundials continuen a curt termini, explica Reuters.

Es considera que la cinquena economia més gran del món recuperarà la seva mida anterior a la pandèmia al primer trimestre del 2022, més tard que la projecció del BoE realitzada a l'agost per als darrers tres mesos d'aquest any.

La taxa de creixement econòmic de la Gran Bretanya prevista per al 2021 es va retallar lleugerament fins al 7% i la previsió per al 2022 es va reduir al 5% des d'una projecció anterior del 6%. "Les previsions del Comitè de Política Monetària impliquen que no té la intenció de pujar els tipus d'interès bancaris tan bruscament com els mercats han esperat recentment durant el proper any", comenten des de Pantheon Macroeconomics.

S'espera que el creixement s'alenteixi bruscament fins a l'1,5% el 2023 i l'1% el 2024.

contador