• La decisió de mantenir els tipus s'ha pres per unanimitat
  • El BoE opta per l'immobilisme després de la històrica pujada del preu del diner del mes passat
mark carney, governor of the bank of england

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha deixat els tipus d'interès sense canvis, al 0,5%, tal com s'esperava. La decisió s'ha pres per unanimitat (9 vots a favor i cap en contra). Igualment, es manté sense canvis el programa de compra d'actius, a les 435.000 milions de lliures.

"Amb un retard en el creixement dels salaris i una feble confiança del consumidor, ningú se sorprendrà que el governador Carney hagi optat per mantenir els tipus sense canvis després de la històrica pujada del mes passat", assenyala Kerim Derhalli, conseller i fundador d’Invstr. "La pregunta més important ara és quan podem esperar augments de tipus addicionals. Si bé, les pressions inflacionistes continuen escalfant-se, el comitè necessita més claredat sobre com es desenvoluparà la despesa dels consumidors i el creixement salarial al llarg de 2018 abans de prendre una decisió", afegeix aquest expert.

"Com sempre, el Brexit segueix sent un veritable punt de fricció. S'ha aconseguit certa claredat en l'acord de sortida però abans de les negociacions comercials crucials és difícil veure com es preveu que la inversió empresarial es vegi afectada", afegeix Derhalli.

La decisió del BoE s'ha produït després de l'acord al qual van arribar divendres passat Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea (CE), i Theresa May, primera ministra britànica, sobre les prioritats del Brexit (drets dels ciutadans, factura del Brexit i frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord). Alguns analistes apuntaven que aquest acord podia fer que el Banc d'Anglaterra adoptés una postura més de 'falcó' que el portés a entrar en un camí de pujades de tipus, encara que en general se segueix valorant la pujada del mes passat com una cosa puntual.

A principis de novembre, després d'executar la primera pujada de tipus en deu anys, el Banc d'Anglaterra va deixar clar que no té pressa per pujar el preu dels diners. Les actes del BoE van recollir llavors que la pujades futures de tipus seran "a ritme gradual i a una mesura limitada".

Noticias relacionadas

contador