dl bank of england boe b of e interest rates pound sterling gbp building city of london pb
Sharecast / PeterRoe from Pixabay

El Banc d'Anglaterra (BoE) compleix les previsions i anuncia una nova pujada dels tipus d'interès de 50 punts bàsics, fins a col·locar-los al 4%, de manera que se situen ja al nivell més alt en més de 14 anys.

Aquesta darrera pujada representa el desè augment de tipus d'interès per part del BoE des del desembre del 2021. Va ser llavors quan va dur a terme un increment de 15 punts bàsics, al qual seguirien quatre pujades de 25 i dues més de 50, una de 75 i una altra de 50 punts.

Tot i això, no ha estat una decisió unànime, ja que dels seus nou membres set han votat a favor de la pujada anunciada, mentre que els altres dos preferien fer una pausa i deixar en el 3,5% els tipus.

Tot i que la inflació general "ha començat a retrocedir i és probable que caigui bruscament durant la resta de l'any, el mercat laboral continua ajustat i les pressions internes de preus i salaris han estat més fortes del que s'esperava, cosa que suggereix riscos d'una persistència més gran en la inflació subjacent", afirmen.

"La inflació dels preus al consumidor a nivell mundial continua sent alta, encara que és probable que hagi assolit el punt màxim en moltes economies avançades, incloent-hi el Regne Unit", ha assenyalat l'organisme, afegint que "l'evolució de les dades a curt termini serà crucial per avaluar amb quina rapidesa i en quina mesura disminuiran les pressions inflacionistes internes i externes”.

A més, ha assegurat que seran necessaris més augments de tipus únicament si hi hagués nous senyals que la inflació es mantindrà massa alta durant massa temps: "Si hi hagués evidència de pressions inflacionàries més persistents, llavors es requeriria un enduriment més gran de la política monetària". De moment, reconeixen que la inflació "ha començat a caure, però encara està molt per sobre del nostre objectiu del 2%" i esperen que la inflació anual caigui al voltant del 4% cap a finals d'aquest any.

D'altra banda, l'organisme ha elevat les previsions de creixement del Regne Unit i ara veu una recessió menys profunda del que es temia anteriorment. Preveu que el Producte Interior Brut (PIB) es contregui un 0,5% el 2023, en comparació amb el pronòstic anterior de l'1,5%. Calcula que la recessió durarà cinc trimestres.

S'HAN ACABAT LES PUJADES DE TIPUS?

"Les noves previsions impliquen que el BoE no necessitarà augmentar més la taxa bancària als propers mesos perquè la inflació torni de manera sostenible a l'objectiu del 2%", diuen a Pantheon Macroeconomics, afegint que l'organisme "encara pensa que és més probable que improbable que la taxa bancària segueixi un camí lleugerament més baix del que els mercats esperen a curt termini”.

"Encara no es pot descartar una última pujada de 25 punts bàsics a la reunió del març, però si, com esperem, segueixen sorgint senyals d'una desacceleració de les pujades de preus i una acumulació de folgança al mercat laboral en línia amb les seves expectatives, llavors el BoE sembla llest per mantenir els tipus al 4% al març i durant la resta d'aquest any", afegeixen.

Els mercats esperen que el BoE estabilitzi els tipus al voltant del 4,5% a finals d'aquest any. "Els tipus del 3% al 4% probablement seran la nostra nova normalitat durant algun temps", afirmen Wesleyan Group. Des de Quintet Private Bank apunten que "encara hi ha un cert risc que el BoE pugui optar per noves pujades de tipus d'interès si les notícies sobre la inflació són desfavorables. Després de tot, encara considera que els riscos per a les perspectives d'inflació estan esbiaixats" Dit això, la decisió d'avui planteja la possibilitat que els tipus ja hagin assolit el punt màxim o estiguin a prop d'assolir-lo, per sota del nivell del 4,5% descomptat pels mercats financers abans d'aquest anunci”.

Noticias relacionadas

contador