• La categoria mitjana és d'una rendibilitat ponderada de l'1,61%, tres desenes més que l'IPC
  • Els rendiments anualitzats van des del -3% fins al 6,8% en el millor dels casos
pensiones

“La millor forma de garantir el benestar de la gent gran del demà és animar-los a estalviar”, assegura la patronal de gestores de fons d'inversió i de pensions, Inverco, que convida així als espanyols a apostar per plans privats per a la jubilació. L'objectiu de la inversió és assegurar el retir amb rendibilitat per, com a mínim, no perdre poder adquisitiu. No obstant això, no tots els gestors ho aconsegueixen.

La cita és d'Ángel Martínez-Aldama, president de l'associació, en la presentació del vídeo 'Estalvia ara', amb el qual Inverco, juntament amb l'Associació Empresarial del Segur (Unespa), pretenen incentivar l'estalvi. "L'envelliment de la població espanyola és una molt bona notícia, però en paral·lel ha d'haver-hi un canvi en els hàbits d'estalvi, especialment el dirigit a la jubilació", expressa Martínez-Aldama.

No obstant això, les estadístiques d'Inverco mostren 117 plans de pensions amb estadístiques de rendibilitat a 10 anys, per al període que va des del 2006 fins a juny d'aquest any (últimes dades trimestrals disponibles). La categoria de renda variable, actiu en el qual aconsellen els experts invertir quan l'horitzó temporal és el llarg termini, fa una mitjana de un 1,61%. L'IPC en aquest mateix període és del 15,9%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la qual cosa equival a una inflació anualitzada de l'1,32%.

És a dir, la categoria de renda variable amb prou feines supera en tres dècimes a la inflació, encara que hi ha molta dispersió entre les rendibilitats que aconsegueixen els plans de pensions del sistema individual (els que subscriu l'inversor per iniciativa pròpia) en un termini ampli com són els 10 anys.

Els rendiments van des de gairebé el 7% anualitzat en el millor dels casos, fins a la pèrdua del 3% anual. Comparant els resultats amb la inflació, per saber quins gestors han aconseguit que els clients com a mínim mantinguin el seu poder adquisitiu, les estadístiques de Inverco reflecteixen que només 40 ho aconsegueixen. És a dir, gairebé dos de cada tres productes no superen a l'IPC.

En defensa dels gestors, no ha estat un període fàcil per administrar diners de tercers en renda variable. Entre juliol del 2006, amb l'Ibex no gaire lluny de màxims històrics, i el 30 de juny d'aquest any, l'Ibex 35 cau un 30%. En aquest període s'ha passat per una crisi financera internacional amb l'esclat de la bombolla immobiliària local, una crisi de deute en l'Eurozona i, per acabar, un Brexit que va provocar una caiguda al mercat sense precedents.

GRANS VENCEDORS

Així i tot, n'hi ha que superen amb escreix a la resta. Per sobre de la mitjana estan 31 productes, dels quals 27 aconsegueixen una rendibilitat anualitzada d'almenys el 2%. En el llindar en el 3%, són 15 els productes que destaquen, mentre que 10 aconsegueixen superar el 4%. Per sobre del 5% estan vuit fons de pensions i quatre d'ells aconsegueixen més de 6% anualitzat.

El líder del rànquing, segons les estadístiques d'Inverco, és l'ING Direct S&P 500 amb un 6,8%, un vehicle de gestió passiva que segueix a l'índex nord-americà. El producte es beneficia d'un període molt més benigne per a la renda variable nord-americana que per a l'europea: el S&P 500 puja un 64% mentre que l'Euro Stoxx cau un 22%.

Els següents vehicles del rànquing, amb un 6,6% anualizado, són el BBVA Pla Telecomunicacions i el Bestinver Global. En el primer cas, un producte enfocat a la inversió en el sector de la tecnologia de forma global, amb Apple, Microsoft, Facebook i AT&T entre les principals inversions. El segon és un dels plans de pensions de la gestora d'Acciona, les inversions dels quals comandava, fins fa dos anys, Francisco García Paramés i des de llavors Beltrán de la Llastra. El quart producte en el rànquing i últim amb una rendibilitat anualitzada d'almenys el 6% en renda variable és el Caser Noves Oportunitats.

contador