• Els onze països restants d'aquest pacte han anunciat un nou acord aquesta setmana
cbtrump52

Donald Trump valora una possible renegociació de l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP). "Jo acceptaria el TPP si estigués substancialment millorat. L'acord era terrible, la forma en què s'estructurava era terrible", ha assegurat en una entrevista a la cadena nord-americana CNBC durant la seva visita al Fòrum Econòmic Mundial a Davos, Suïssa.

El TPP va ser un acord entre 12 nacions, incloent-hi els Estats Units, va ser dissenyat en part per contrarestar el creixent domini de la Xina a la regió. Però Trump va decidir retirar el seu país d'aquest acord en la seva arribada a la Casa Blanca. El mandatari afirmava en aquesta decisió que aquest pacte fomenta que les empreses produeixin en països amb salaris més baixos.

No obstant això, aquesta possible renegociació que planteja Trump pot ser que sigui massa tard. Aquesta setmana, els onze països restants han avançat amb les seves negociacions i han anunciat un nou acord. Japó i Austràlia ara són els líders efectius d'aquest pacte, que probablement se signi al març. La resta dels seus integrants són Brunei, Canadà, Xile, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Perú i Singapur.

Una declaració que es produeix en una setmana durant la qual la resta de membres d'aquest acord comercial han assegurat que continuaran aquest pacte sense els Estats Units. Aquest pacte inclou, entre d'altres, assumptes com l'intercanvi de béns i serveis, els procediments duaners, mesures fitosanitàries i sanitàries, barreres tècniques o comerç electrònic.

Els onze països restants van estar a punt d'arribar a un acord durant la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia Pacífic (APEC) celebrada a Vietnam al novembre passat, però les reticències a última hora del Canadà van impedir la rúbrica del document final, que per fi serà subscrit a Xile.

Canada té una altra 'batalla' comercial amb Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN), que comparteix amb els Estats Units i Mèxic, i ha exigit als participants del TPP majors restriccions a les pel·lícules estrangeres per protegir la seva cultura francòfona.

Noticias relacionadas

contador