ep chinese president xi jinping
Maurizio Gambarini/dpa - Archivo

La Xina té davant seu un panorama difícil, i això que la lectura del Producte Interior Brut (PIB) per al conjunt del 2023, any en què ha crescut un 5,2%, ha superat l'objectiu que s'havia marcat Pequín del 5%. Els experts auguren que el creixement continuarà desaccelerant-se, i és que “persisteixen els desafiaments de creixement”.

Són paraules de Sophie Altermatt, economista de Julius Baer, que en un comentari explica la postura del banc suís sobre l'economia del gegant asiàtic i diu que “tot i assolir l'objectiu de creixement del Govern al voltant del 5%, el 2023 va resultar ser més accidentat del que s'esperava" per a la Xina.

I és que, comenta, la crisi immobiliària “segueix sent un llast important” i “la breu recuperació no ha aconseguit reactivar la confiança, ja que la demanda general s'ha mantingut moderada”. De fet, l'experta destaca que les dades d'activitat econòmica del desembre "mostren que la divergència entre la millora de la producció industrial i la moderació de la demanda va persistir el desembre".

Cal recordar que la producció industrial va créixer lleugerament més del que s'esperava, mentre que les vendes al detall es van desaccelerar més del que s'esperava. Per la seva banda, la inversió en actius fixos va continuar repuntant, impulsada per una inversió més gran en infraestructura i manufactura, a mesura que el suport addicional de la política fiscal a projectes d'infraestructura va entrar en vigor i va contribuir a una acceleració de la inversió en infraestructura.

Per contra, recorda Altermatt, la inversió immobiliària es va continuar contraient a un ritme de dos dígits i la caiguda es va aprofundir. "L'activitat del sector immobiliari en general va seguir en profunda contracció, i les vendes d'habitatges nous i l'activitat de construcció van disminuir encara més el desembre. Només va continuar augmentant la finalització de projectes immobiliaris", apunta l'economista.

I afegeix que com que la demanda d'habitatge no mostra signes reals d'estabilització, els preus immobiliaris van continuar caient el desembre. Segons la seva opinió, "és probable que la correcció al sector immobiliari continuï el 2024, pesant sobre la inversió, la confiança de les llars i les finances dels governs locals".

De fet, comenta que a Julius Baer "esperem que l'impuls de creixement seqüencial de l'economia xinesa s'estabilitzi en un nivell moderat aquest any, amb el creixement anual desaccelerant-se al 4,4% el 2024 a mesura que els efectes de la reobertura s'esvaeixin, el sector immobiliari segueixi sent un llast i les polítiques governamentals se centrin a contenir riscos de caiguda en lloc de proporcionar un important impuls al creixement", conclou.

Una visió que comparteix Ben Laidler, estrateg de mercats globals d'eToro. "Les seves dificultats continuen, amb un creixement del PIB estancat al 5% i deflació, i una resposta política tèbia", comenta aquest expert. Diu que la Xina "s'enfronta a tres vents en contra: una vaga de consumidors, la sobrecàrrega del sector immobiliari i la feblesa de la demanda manufacturera mundial".

"El banc central ha evitat de nou retallar els tipus d'interès, malgrat la deflació i tenir uns dels tipus reals més alts del món", destaca Laidler, que diu que això "segueix sent una combinació intrigant però d'alt risc de valoració barata, escàs sentiment, economia en estabilització i flexibilitat política”.

I, assenyala, "no es pot ignorar" ateses les "repercussions mundials" que això té, i que van des de les matèries primeres fins a empreses de la talla d'Apple. "Creuem els dits perquè el 10 de febrer comenci l'auspiciós Any del Drac", conclou.

Noticias relacionadas

contador